Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

“Η Νέμεση κάπου περιμένει…” του Θ.Μπλούνα καθρεφτίζει το ρατσισμό στη σύγχρονη κοινωνία

Η ΝΕΜΕΣΗ ΚΑΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ -ΘΑΝΟΣ ΜΠΛΟΥΝΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού σήμερα 21 Μαρτίου και  η κα Πάβια Αργυρίου μιλάει για το βιβλίο του Θ.Μπλούνα “Η Νέμεση κάπου περιμένει…” και το πώς αυτό είναι καθρέφτης του ρατσισμού στη σύγχρονη κοινωνία μας.

Διαβάστε 

 

“Αφορμή να γράψω τούτο το σύντομο σημείωμα μου έδωσε η ανατύπωση και η επανακυκλοφορία του βιβλίου του Θάνου Μπλούνα “Η Νέμεση κάπου περιμένει…” (εκδόσεις Λίγγα Γαία, 2014), που συμπίπτει με την άφιξη στα νησιά μας (και πιθανότατα την επ’ αόριστον παραμονή στη χώρα μας) χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Η επισήμανση αυτής της σύμπτωσης γίνεται γιατί τα περιεχόμενα του βιβλίου σχετίζονται με όσα βιώσαμε στη δεκαετία του ’90, με χιλιάδες και τότε αλλοδαπούς (αποκλειστικά μετανάστες εκείνη την περίοδο), που είχαν εγκαταλείψει την πατρίδα τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Έχοντας διαβάσει και προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα, γνώριζα πως το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι ότι αιχμαλωτίζουν από τις πρώτες σελίδες το ενδιαφέρον του αναγνώστη και το κρατούν αμείωτο ως το απρόσμενο και ανατρεπτικό τέλος κάθε ιστορίας. Η “Νέμεση” Θαρρώ πως ξεπερνά τα προηγούμενα…

Ο Θάνος Μπλούνας γράφει πέρα από τα προφανή και τα κατεστημένα. Συνταξιδεύει ο αναγνώστης με πρόσωπα οικεία που ζουν το προσωπικό τους δράμα. Νιώθει κανείς μπαίνοντας στις σελίδες του βιβλίου να γλιστρά αθόρυβα στις ζωές των ηρώων, οι οποίοι δεν είναι ευανάγνωστοι μηχανισμοί που τοποθετούνται γρήγορα στα κουτιά τους. Δεν παγιδεύονται από τις προσδοκίες του τι και ποιοι πρέπει να είναι. Βιώνουν καταστάσεις που πολλές φορές δεν λέγονται… Ο ψυχισμός τους φωτίζεται με δεινότητα. Με απλότητα και λειτουργικότητα περιγράφονται έντονα συναισθήματα. Καθοδηγεί τον αναγνώστη, ο συγγραφέας, σε μονοπάτια ψυχικά, όπου η τρυφερότητα εναλλάσσεται με τη σκληράδα του απροσδόκητου. Ακροβατεί ανάμεσα στην λεπτομερειακή αφήγηση και στην κινηματογραφική παρουσίαση. Η έμπειρη ματιά του εγκλωβίζει και το δευτερόλεπτο της στιγμής…

Στο μυθιστόρημα αυτό θίγονται πολλά σύγχρονα θέματα: Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν οι σχέσεις διαπλοκής αστυνομίας, επιχειρηματιών και πολιτικών σε κεντρικό και περιφερειακό- αυτοδιοικητικό επίπεδο, το θέμα της ανεργίας των νέων, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η σεξουαλική παρενόχληση των εμφανίσιμων γυναικών από τους εργοδότες τους αλλά και η διάκριση ανάμεσα στο σεξ και τον έρωτα. Το βασικό όμως θέμα που διαπραγματεύεται είναι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία μας.

Το φαινόμενο αυτό έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στην εποχή μας και το βιβλίο μπορεί να γίνει ο καθρέφτης μας. Η κάθαρση προϋποθέτει αυτογνωσία, αυτοκριτική και προπάντων αλλαγή της συμπεριφοράς μας απέναντι στους ξένους συμπολίτες μας. Ποτέ δεν είναι αργά! Μπορούμε να έχουμε μία τελευταία ευκαιρία να αναδείξουμε την αυταπόδεικτη αλήθεια του καλού και του κακού. Ο συγγραφέας δεν είναι δογματικός. Αφήνει το συμπέρασμα στον αναγνώστη. Τα ερωτήματα που διαβάζουμε στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου είναι χρήσιμα για όλους μας …”

Πάβια Αργυρίου

Καθηγήτρια Αγγλικών
(Πρωινός Τύπος Καρδίτσας 20.3.2016)

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Αποζημίωση για πρώτη φορά στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών

Για πρώτη φορά στην ιστορία των αυτοδιοικητικών εκλογών θα καταβληθεί αποζημίωση στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, όπως δήλωσε σε συνέντευξη του...
- Διαφήμιση -
Σκάρλας • Moto Service

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων