0
Δημοσιεύτηκε 25 Οκτ 2012, 05:30   /   ΑΓΡΟΤΙΚΑ
 
 

Σεμινάριο Ελαιοκομίας: από τον ελαιώνα στις αγορές του κόσμου!

Η ελιά αποτελεί τη σπουδαιότερη καλλιέργεια στην Ελλάδα τόσο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού εκτάσεων που καταλαμβάνει, όσο και λόγω του ύψους παραγωγής σε ελαιόλαδο, ενός προϊόντος με υψηλή διατροφική αξία.

Παρά το γεγονός ότι η ελαιοκαλλιέργεια συνιστά την παραδοσιακότερη των καλλιεργειών, η διάθεση κυρίως του ελαιολάδου παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα καθιστώντας τη σε πολλές περιπτώσεις οικονομικά ασύμφορη για τους καλλιεργητές.

Με δεδομένη την παγκόσμια οικονομική αστάθεια, ο σύγχρονος ελαιοκαλλιεργητής οφείλει να αξιοποιήσει στο έπακρο όλη την υφιστάμενη τεχνογνωσία καλλιέργειας, αλλά και να εφαρμόσει τις κατάλληλες πρακτικές προώθησης των προϊόντων του.

Το agronomist.gr προτίθεται να υλοποιήσει ένα online σεμινάριο, μέσα από την εκπαιδευτική του πλατφόρμα, με αντικείμενο «Ελαιοκομία: από τον ελαιώνα στις αγορές του κόσμου». Το σεμινάριο θα έχει διάρκεια 12 ώρες και θα διεξαχθεί σε 4 συνεδρίες, 3ωρης διάρκειας. Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα των διαλέξεων διαμορφώνεται ως εξής:
1η συνεδρία: Στοιχεία φυσιολογίας και ανάπτυξης του ελαιοδένδρου
Το δένδρο της ελιάς. Ιστορία και προέλευση. Βοτανική ταξινόμηση και περιγραφή. Βλαστική και αναπαραγωγική ανάπτυξη του ελαιοδένδρου. Επικονίαση και γονιμοποίηση. Αύξηση και ανάπτυξη ελαιόκαρπου. Παράγοντες που επηρεάζουν την ελαιογένεση και τη σύσταση του ελαιολάδου. Παρενιαυτοφορία και ειδικές μεταχειρίσεις. Οι σημαντικότερες επιτραπέζιες και ελαιοποιήσιμες ποικιλίες.
2η συνεδρία: Η καλλιέργεια της ελιάς
Οικολογικές απαιτήσεις της ελιάς. Επίδραση εναέριου και εδαφικού περιβάλλοντος. Ξηρικοί και αρδευόμενοι ελαιώνες. Τρόποι πολλαπλασιασμού της ελιάς. Εγκατάσταση ελαιοφυτείας. Η λίπανση και το πότισμα της ελιάς. Τύποι και σημασία κλαδέματος των ελαιοδένδρων. Εχθροί και ασθένειες της ελιάς. Αντιμετώπιση με βιολογικές και συμβατικές μεθόδους.
3η συνεδρία: Μετασυλλεκτική διαχείριση του ελαιόκαρπου και ποιότητα ελαιολάδου
Ωρίμανση, συγκομιδή και επεξεργασία ελαιοκάρπου. Από τον ελαιώνα στο ελαιουργείο. Μέθοδοι εξαγωγής ελαιολάδου. Αποθήκευση και διατήρηση ελαιολάδου. Η χημική σύσταση του ελαιολάδου. Ποιοτικές κατηγορίες ελαιολάδου. Μεθοδολογία ελέγχου της ποιότητας του ελαιολάδου. Τυποποίηση και συσκευασία.
4η συνεδρία: Εμπορία και διάθεση
Μια ματιά στις αγορές του κόσμου. Διαρθρωτικά προβλήματα του τομέα στην Ελλάδα. Ενδοκοινοτικός και διεθνής ανταγωνισμός. Κανάλια διανομής και διάθεσης των ελαιοκομικών προϊόντων. Τρόποι προβολής και προώθησης. Εξαγωγικές διαδικασίες και απαραίτητα δικαιολογητικά. Απαραίτητα πιστοποιητικά διακίνησης και διάθεσης.
Το σεμινάριο προσφέρεται με σημαντική έκπτωση 67%, δηλαδή 40€ αντί για 120€ και μπορείτε να το μοιραστείτε με όσα αγαπημένα σας πρόσωπα ή συναδέλφους επιθυμείτε, παρακολουθώντας το από τον ίδιο Η/Υ.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του σεμιναρίου είναι:
• Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 11πμ-2μμ
• Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 11πμ-2μμ
• Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 11πμ-2μμ
• Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 11πμ-2μμ
Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις συνεδρίες, μπορούν να τις παρακολουθήσουν σε βιντεοσκόπηση.

Μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση τώρα, ενώ για πληροφορίες πατήστε εδώ.


Niki Giannoulidou