0
Δημοσιεύτηκε 3 Αυγ 2017, 12:57   /   ΑΓΡΟΤΙΚΑ
 
 

Τελευταία δημόσια απάντηση του Α.Ε.Σ. Στυλίδας στα δημοσιεύματα της Ένωσης Γεωπόνων Φθιώτιδας


Τελευταία δημόσια απάντηση του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας στα δημοσιεύματα της Ένωσης Γεωπόνων Φθιώτιδας. 

Μια προσεκτική μελέτη του δικαίου, για τους συνεταιρισμούς και δη για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, θα ήταν χρήσιμη ,προκειμένου να κατανοηθεί ο τρόπος λειτουργίας του θεσμού του συνεταιρισμού, ο οποίος δημιουργεί οφέλη στα μέλη, του, οικονομικά ,κοινωνικά και πολιτιστικά, μέσω της συνεργασίας των μελών, με τον συνεταιρισμό τους στο πλαίσιο της συνεταιριστικής επιχείρησης. Η βασική διαφοροποίηση του συνεταιρισμού, σε σχέση με τα λοιπά νομικά μορφώματα του εμπορικού νόμου είναι ο διττός χαρακτήρας του μέλους του συνεταιρισμού, δηλαδή η ταύτιση επιχειρηματία και πελάτη στο ίδιο πρόσωπο. Για το λόγο αυτό άλλωστε, ο συνεταιρισμός, χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με τον εθνικό νομοθέτη μη κερδοσκοπικό νομικό πρόσωπο (άρθρο 23 του ν.4384/2016), παρά την εκ του νόμου εμπορική του ιδιότητα. Με αυτή τη λακωνική επισήμανση, θέλουμε να σας απαλλάξουμε από τον κόπο δημοσίευσης διατάξεων, οι οποίες δεν εφαρμόζονται στην συνεταιριστική σχέση, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε διεθνές.

Για το λόγο αυτό αναφερθήκαμε στην νομική τάξη, και την αποφυγή δημιουργίας συγχύσεων, όχι βεβαίως για τα μέλη μας, αλλά για τους τρίτους, αφού τόσο οι συνεταιρισμοί όσο και ιδεολογικά τους όργανα εκπροσώπησης, έχουν ως σκοπό την διάδοση της ιδέας του συνεργατισμού.

Σας επισημαίνουμε όμως, ότι εκφεύγει των αρμοδιοτήτων σας η άσκηση κριτικής στην επιχειρηματική δραστηριότητα του Συνεταιρισμού, την οποία σας καλούμε να επανορθώσετε και να μην επαναλάβετε.

 

 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ                                              ΣΤΥΛΙΔΑΣ


Niki Giannoulidou