0
Δημοσιεύτηκε 1 Ιούν 2013, 06:26   /   ΔΙΑΦΟΡΑ
 
 

Θεματικό τουριστικό τρένο στη Φθιώτιδα!

Mια εντυπωσιακή και πρωτοποριακή πρόταση έπεσε στο τραπέζι του Περιφερειακού Συμβουλίου την Δευτέρα.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Γιάννης Κατσίκας με αφορμή τα εγκαίνια της σήραγγας Καλλιδρόμου και με κίνητρο την αγάπη για την Φθιώτιδα και την περιοχή του, κατέθεσε την ιδέα του για την αξιοποίηση της γραμμής Λιανοκλάδι, Μπράλος, Τιθορέα.

Ένα θεματικό τουριστικό τρένο φαίνεται να είναι στα σκαριά για την Φθιώτιδα και την Στερεά Ελλάδα !

263260 462491477164426 1383068665 n ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΤΡΕΝΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ *

Αναλυτικά η πρόταση του Γιάννη Κάτσικα:

Την Τετάρτη 22 Μαΐου έγιναν τα εγκαίνια της μεγαλύτερης σήραγγας της νέας σιδηροδρομικής γραμμής , της σήραγγας του Καλλίδρομου. Κατά την διάρκεια των εγκαινίων και σε δηλώσεις υπευθύνων ακούστηκε ότι η νέα σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέα –Ρεγγίνι –Μώλος –Λειανοκλάδι θα είναι έτοιμη στα μέσα του 2015.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, θα ήθελα να κάνω μια πρόταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την διατήρηση και ανάδειξη της υπάρχουσας ορεινής γραμμής Λιανοκλάδι – Τιθορέα για τουριστικούς και ιστορικούς λόγους.

Η γραμμή Λειανοκλάδι – Τιθορέα έχει την δική της μοναδική αξία και εμείς πρέπει αμέσως με συντονισμένες προσπάθειες και παρεμβάσεις να καταφέρουμε να πείσουμε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να την διατηρήσει.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αυτή τη στιγμή λειτουργεί τρεις άλλες εξίσου σημαντικές διαδρομές του Ελληνικού Σιδηροδρόμου. Τρία « Θεματικά τρένα » όπως ονομάζονται. Η μια είναι του Οδοντωτού Διακοπτό – Ζαχλωρού – Καλάβρυτα η οποία διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού κάτω από τη σκιά του Χελμού στην Πελοπόννησο. Η άλλη είναι το τρενάκι του Πηλίου που ενώνει το Βόλο με τα γραφικά χωριά του Πηλίου και καταλήγει στις Μηλιές. Ο Μουτζούρης όπως χαρακτηριστικά λέγεται έχει πλέον καθιερωθεί ως στοιχείο Πολιτισμού και Παράδοσης του τόπου από το 1895.Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν το 1971 σταμάτησε να λειτουργεί, οι αρχές και οι κάτοικοι της περιοχής έδωσαν αγώνα μέχρι να καταφέρουν να λειτουργήσει πάλι και να κάνει το πρώτο του δρομολόγιο στις 25 Μαΐου 1996.. Η τρίτη είναι η διαδρομή Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία.

Η δική μας γραμμή Λιανοκλάδι – Τιθορέα θα μπορούσε να είναι το τέταρτο « Θεματικό Τρένο». Είναι έργο της περιόδου του Χαρίλαου Τρικούπη και ήταν ένα από τα δυσκολότερα τμήματα της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη λόγω του δύσβατου εδάφους . Το έργο αυτό θεωρείται κατασκευαστικός άθλος ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τρόπος κατασκευής δεν επιβαρύνει το οικοσύστημα.. Το μήκος της γραμμής είναι58 χλμ.Οι σήραγγες που υπάρχουν στη διαδρομή είναι 20 στον αριθμό και έχουν συνολικό μήκος4.873 μέτρα. Η μεγαλύτερη σήραγγα είναι του Μπράλου που έχει μήκος2.109 μέτρακαι εγκαινιάστηκε το 1904.

Στη διαδρομή συναντάμε επίσης 34 γέφυρες με συνολικό μήκος1.394 μέτρα. Η μεγαλύτερη γέφυρα είναι της Παπαδιάς και έχει μήκος332,5 μέτρα. Η πιο ιστορική και πιο γνωστή γέφυρα είναι βέβαια αυτή του Γοργοποτάμου με μήκος194 μέτρα.

Οι σταθμοί της διαδρομής είναι ξεκινώντας από Λειανοκλάδι οι εξής: Γοργοπόταμος – Αρπίνη _ Παναγιά Προυσιώτισσα – Ασωπός – Ελευθεροχώρι – Μπράλος – Λιλαία – Αμφίκλεια – Τιθορέα που είναι και το τέλος της διαδρομής.

Η διαδρομή ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Είναι στο κέντρο της Φθιώτιδας και της χώρας. Είναι μια περιοχή με έντονα όμορφα φυσικά στοιχεία που δεν την έχει αγγίξει ο πολιτισμός αφού δεν την διασχίζει κανένας δρόμος παρά μόνο η σιδηροδρομική γραμμή και βέβαια τα ορεινά μονοπάτια της Οίτης και του Καλλίδρομου ανάμεσα στα οποία βρίσκεται η περίφημη κοιλάδα και το φαράγγι του Ασωπού. Ένα φαράγγι που οδηγεί τα νερά της Ανατολικής Οίτης στον Σπερχειό ποταμό .

Στην έξοδο του φαραγγιού βρσκεται η αρχαία Ηράκλεια ( Τραχίνα ) μια από τις πέντε πόλεις του Αχιλλέα. Στο κέντρο του φαραγγιού δεσπόζει ο

« Κούβελος » , στην κορυφή του οποίου υπάρχουν τα ερείπια αρχαίου οικισμού και είναι ορατά από την διαδρομή.

Κάθε σταθμός έχει την δική του Ιστορία. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου σηματοδότησε εξελίξεις στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Γέφυρα αυτή είναι το ίδιο σημαντική όσο και ο ρόλος που έπαιξε η Εθνική Αντίσταση.

Σήμερα η γραμμή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για τουριστική περιήγηση σε μια από τις ομορφότερες διαδρομές της Ελλάδας. Αλλά επίσης θα εξυπηρετεί και τους κατοίκους της Δυτικής Λοκρίδας και των Παραπαρνάσιων χωριών.

Για την ιστορία και τις ομορφιές αυτού του τόπου και αυτής της διαδρομής μπορούν να γραφτούν – και έχουν γραφτεί – τόμοι ολόκληροι. Την αληθινή όμως γεύση θα την δώσει το τρενάκι της «Εθνικής Αντίστασης» ή της «γέφυρας του Γοργοποτάμου».

 

Λαμία 27/5/2013

Κατσίκας Γιάννης

Περιφερειακός Σύμβουλος

Στερεάς Ελλάδας

946918 462491490497758 319849086 n ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΤΡΕΝΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ *

972136 462491543831086 1741631553 n ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΤΡΕΝΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ *

579362 462491410497766 654713741 n ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΤΡΕΝΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ *

76171 123811481013957 5009507 n e1369999590132 ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΤΡΕΝΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ *

 

Ο Γιάννης Κατσίκας μίλησε στο scouter.gr και ανέφερε πως η ιδέα του αυτή, ενθουσίασε σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον Περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά. Ο Κλέαρχος Περγαντάς δεσμεύτηκε πως θα μελετηθεί και θα διερευνηθεί με την προσοχή που της αρμόζει, η υλοποίηση του θεματικού τουριστικού τρένου.

 

 

Ο Γιάννης Κατσίκας μας εξήγησε πως οι επισκέψεις του στις τρεις αντίστοιχες διαδρομές που λειτουργεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τον έκαναν να συνειδητοποιήσει πως η διαδρομή Γοργοπόταμος – Αρπίνη – Παναγιά Προυσιώτισσα – Ασωπός – Ελευθεροχώρι – Μπράλος – Λιλαία – Αμφίκλεια – Τιθορέα, όχι μόνο υπερτερεί σε φυσικό κάλλος αλλά έχει και τεράστια ιστορική σημασία. Η ιστορική Γέφυρα του Γοργοποτάμου είναι ένα ζωντανό μνημείο της Ελληνικής Ιστορίας που συναρπάζει και αξίζει κάθε ανάδειξη. Το φυσικό και ανέγγιχτο κάλος της περιοχής μας είναι ένα στολίδι και η διαδρομή αυτή ήταν, είναι και θα είναι μοναδική στην Ελλάδα.

Τόνισε δε, πως χρειάζεται όλοι οι φορείς να γίνουν αρωγοί της πρότασης αυτής και να συμβάλλουν στο να μείνει ζωντανή η σιδηροδρομική γραμμή αυτή. Δεν πρέπει για κανέναν λόγο να διακοπεί η λειτουργία της με την λειτουργία της σήραγγας Καλλιδρόμου και από την Δευτέρα και μετά που γνωστοποιήθηκε η πρόταση του επεξεργάζεται και δουλεύει στο πως και ποιοι θα συνεργαστούν για να γίνει αληθινό το έργο αυτό.

 

Αν θέλετε μπορείτε να γίνετε και εσείς μέλη της σελίδας Θεματικό Τρένο της Φθιώτιδας εδώ

scouter.gr

 

 


Niki Giannoulidou

 
Niki Giannoulidou