0
Δημοσιεύτηκε 22 Οκτ 2012, 04:50   /   ΔΙΑΦΟΡΑ
 
 

Ας μιλήσουμε για τη ….Δευτέρα!

Η ονομασία της Δευτέρας σε διάφορες γλώσσες έχει διαφορετική ρίζα όπως:

ΓλώσσαΟνομασίαΡίζα
ΑγγλικάMondayΗμέρα της Σελήνης
ΒασκικάAstelehenΠρώτη της εβδομάδας
ΓαλλικάLundiΗμέρα της Σελήνης
ΓερμανικάMontagΗμέρα της Σελήνης
ΔανικάMandagΗμέρα της Σελήνης
ΕσπεράντοLundoΗμέρα της Σελήνης
Ιαπωνικά月曜日 (Getsuyôbi)Ημέρα της Σελήνης
ΙσπανικάLunesΣελήνη
ΙταλικάLunedìΗμέρα της Σελήνης
ΚαταλανικάDillunsΗμέρα της Σελήνης
Κινεζικά星期一 (xīng qī yī)Ένα της εβδομάδας
ΛατινικάDies lunaeΗμέρα της Σελήνης
ΝορβηγικάMandagΗμέρα της Σελήνης
ΟλλανδικάMaandagΗμέρα της Σελήνης
Περσικάدوشنبه dochanbeΔεύτερη ημέρα [της εβδομάδας]
ΠορτογαλικάSegunda-feiraΔεύτερη ημέρα αγοράς
ΠολωνικάPoniedziałekΜετά την Κυριακή
ΡουμανικάLuniΣελήνη
ΡωσικάПонедельникΜετά την Κυριακή
ΣουηδικάMåndagΗμέρα της Σελήνης
ΤουρκικάPazartesiΜετά την Κυριακή

Τι είναι το σύνδρομο της Δευτέρας ή αλλιώς το κοινωνικό jet Lag;
Αν δυσκολευτήκατε σήμερα να ξυπνήσετε μάλλον σας αφορά…

Αν πασχίζατε να σηκωθείτε από το κρεβάτι και δυσκολευτήκατε να ξυπνήσετε, οι επιστήμονες έχουν μια πολύ καλή εξήγηση για αυτό που πάθατε: ίσως έχετε πάθει κοινωνικό Jet Lag.
Υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου το Σαββατοκύριακο μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να νιώθουμε πολύ κούραση στην αρχή της εργάσιμης εβδομάδας, με πολλούς μάλιστα να παραμένουν περίπου «ετοιμόρροποι» μέχρι την Τετάρτη.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ασθενέστερη μνήμη και μειωμένα αντανακλαστικά, εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν την οικεία αίσθηση της νωθρότητας που νιώθουμε πολλοί τη Δευτέρα το πρωί.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου μπορεί να σας παχύνει και να σας κάνει πιο επιρρεπείς στο τσιγάρο και την καφεΐνη.
Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο Rush του Σικάγο δείχνει πώς οι αλλαγές στον ύπνο επηρεάζουν τους χρόνους αντίδρασης μας και τα αντανακλαστικά μας. Ακόμη και μια διαφορά μόλις δύο ωρών στον ύπνο μπορεί να επιδεινώσει τα αντανακλαστικά μας μέσα στην εβδομάδα.
Για τις ανάγκες της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Applied Ergonomics reports», οι συμμετέχοντες σε αυτή έπρεπε να πατήσουν ένα κουμπί, μόλις θα έβλεπαν ένα στόχο να εμφανίζεται σε μια οθόνη.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αντιδράσεις τους ήταν βραδύτερες τα πρωινά από ό, τι τα απογεύματα, αλλά εμφάνιζαν πολύ πιο αργά αντανακλαστικά τη Δευτέρα το πρωί έπειτα από ένα σαββατοκύριακο που ξυπνούσαν πιο αργά το πρωί.
Η επικεφαλής της έρευνας Helen Burgess δήλωσε: «Τα Σαββατοκύριακα οι άνθρωποι ξυπνούν αργότερα και αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα, αν δεν ακολουθούσε το απότομο ξύπνημα το πρωί της Δευτέρας, όπου πρέπει να αλλάξουμε ξαφνικά τις συνήθειες μας και να ξυπνήσουμε νωρίτερα.”
Η φράση «κοινωνικό jet-lag» επινοήθηκε από το Γερμανό ερευνητή Roenneberg, ο οποίος έχει επισημάνει ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να έχει βαρύ τίμημα για την υγεία μας, αυξάνοντας τις πιθανότητες να το ρίξει κάποιος στο ποτό και το κάπνισμα ή την κατάχρηση καφεϊνούχων ποτών.
Δυστυχώς σε αντίθεση με το Jet lag που παθαίνουμε πιο σπάνια μετά από ένα μεγάλο ταξίδι, το κοινωνικό Jet lag είναι κάτι που μπορεί να μας συμβαίνει κάθε εβδομάδα.
Σε πρόσφατη έρευνα του Γερμανού ειδικού στην οποία συμμετείχαν 65000 άτομα προέκυψε ότι όσοι έχουν διαφορετικά προγράμματα ύπνου τα Σαββατοκύριακα, αντιμετωπίζουν τριπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν περιττά κιλά, σε σχέση με όσους δεν αλλάζουν συνήθειες ύπνου τα Σαββατοκύριακα.
Ακούστε το τραγούδι της ημέρας 
Chris Rea , Monday Morning
Καλημέρα!


Niki Giannoulidou