Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Ήγγικεν η ώρα… να αλλάξουμε την ώρα

Με εμβατήρια, στρατιωτικά σαλπίσματα και κατάθεση στεφάνων υποδεχτήκαμε τη θερινή ώρα την Κυριακή 25 Μαρτίου 2012 και με τον ίδιο τρόπο θα υποδεχτούμε και τη χειμερινή

 αυτή την Κυριακή 28 Οκτωβρίου

Συγκεκριμένα, στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες των

ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείξουν 3.

Η χειμερινή ώρα θα διαρκέσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2013

Πότε γκρινιάζουμε γιατί χάνουμε μια ώρα ύπνο και πότε γιατί νυχτώνει νωρίς.
Γιατί όμως αλλάζει η ώρα δύο φορές το χρόνο;
Η ώρα αλλάζει ταυτόχρονα σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και αυτό συμβαίνει κάθε τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και του Οκτωβρίου.
Ο στόχος είναι η εξοικονόμηση της ενέργειας, καθώς με αυτό τον τρόπο επωφελούμαστε περισσότερες ώρες από το φως της ημέρας( αυτό βέβαια ισχύει για τη θερινή ώρα)
Ο «υπεύθυνος» για την αλλαγή της ώρας είναι ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ο οποίος φέρεται το 1784 να κάνει λόγο στην αλλαγή της ώρας από τότε. Συγκεκριμένα, σε μία επιστολή του που δημοσιεύθηκε σε μία γαλλική εφημερίδα, έκανε την πρόταση οι άνθρωποι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να ξυπνούν και να προσέρχονται στις εργασίες τους μία ώρα νωρίτερα, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες και να ανάβουν τα φώτα αργότερα. Στην πραγματικότητα ο Φραγκλίνος πρότεινε αντί να αλλάζουν οι δείχτες του ρολογιού να αλλάζουν οι άνθρωποι τα ωράρια τους, με στόχο πάντα την εξοικονόμηση ενέργειας!
Πρώτη φόρα η ώρα αλλάζει για κακό σκοπό στον Α” Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι αλλά και για να συντονίζονται καλύτερα οι πολεμικές επιχειρήσεις στα διάφορα σημεία του πλανήτη. Η αλλαγή της ώρας δεν ξαναεφαρμόζεται και ενεργοποιείται πάλι στον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η αλλαγή της ώρας στην χώρα μας καθιερώθηκε το 1973. Ήταν η χρονιά που ο πλανήτης έζησε μια από τις χειρότερες ενεργειακές κρίσεις και οι Ευρωπαϊκές χώρες κλήθηκαν από κοινού να πάρουν μια απόφαση ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια. Από τότε και για 20 χρόνια ίσχυε η αλλαγή της ώρας αλλά σε διαφορετικούς μήνες για τα διάφορα σημεία της Ευρώπης.

Τι συμβαίνει όμως με την εφαρμογή της χειμερινής ώρας?
Το να γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω στις αρχές του χειμώνα όχι μόνο δεν μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, αλλά αντίθετα σπαταλά ηλεκτρικό ρεύμα και επιπλέον επιβαρύνει σημαντικά την ανθρώπινη υγεία, εκτιμούν Βρετανοί ερευνητές:

  • Αν η θερινή ώρα διατηρούνταν και τη χειμερινή περίοδο, οι άνθρωποι θα είχαν περισσότερο χρόνο να λιάζονται και να παράγουν έτσι τη βιταμίνη D που χρειάζονται.
  • Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη πάσχει σήμερα από χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, η οποία παράγεται στο δέρμα έπειτα από έκθεση στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Ακόμα, το απογευματινό φως θα τόνωνε την ανθρώπινη ψυχολογία και θα ενθάρρυνε τον κόσμο να ασκείται σε εξωτερικούς χώρους.
  • Οι ερευνητές επικαλούνται προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι νιώθουν πιο χαρούμενοι και είναι πιο υγιείς τις μακρές, λαμπρές μέρες του καλοκαιριού, ενώ η διάθεση και οι υγεία φθίνουν το χειμώνα.

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Πρόσθετες χρηματοδοτήσεις γεωργών και αλιέων Φθιώτιδας & Εύβοιας

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης δέχθηκε στο γραφείο του, παρουσία του ΓΓ Υποδομών και Ενωσιακών Πόρων, Δημήτρη Παπαγιαννίδη,...
- Διαφήμιση -
Σκάρλας • Moto Service

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων