0
Δημοσιεύτηκε 9 Απρ 2013, 15:09   /   ΔΙΑΦΟΡΑ
 
 

Τι ισχύει τελικά για τον εορτασμό της φετινής Πρωτομαγιάς?

prwtomagia ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΣΤΥΛΙΔΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2013

Στην υπουργική απόφαση με αριθμό Υπ. Εργ. Αρ.Πρ. 9280/196/1.4.2013 του υπουργού Εργασίας για την αργία της Πρωτομαγιάς αναφέρονται τα εξής

“Καθορίζουμε την 1η Μαΐου 2013 ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλα τα καταστήματα, τις βιομηχανίες, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες γενικά, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές και μεταθέτουμε αυτή για τις 7.5.2013 και ημέρα Τρίτη”

Διαβάστε ωστόσο τι αναφέρει  πριν από λίγο σε σχετικό  δημοσίευμα του το  lamiastar.gr

”  «Κόκκινο πανί» είναι για τη ΓΣΕΕ η μετάθεση της αργίας της φετινής Πρωτομαγιάς για τις 7 Μαΐου, Τρίτη ημέρα του Πάσχα, επειδή συμπίπτει με τη Μεγάλη Τετάρτη.

Σύμφωνα με την απόφαση του Γιάννη Βρούτση, η 7η Μαΐου εξομοιώνεται με υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα, τις βιομηχανίες, τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις, τις εκμεταλλεύσεις και γενικά τις εργασίες, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές, ενώ εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας.

Επίσης, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων δικαιούνται να λάβουν, εφόσον εργασθούν, την προσαύξηση του 75%, επί του νόμιμου ημερήσιου μισθού.

Η απόφαση αυτή όμως προκάλεσε την αντίδραση των συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ που τονίζουν ότι η 1η Μαΐου «δεν είναι μεταφερόμενη γιορτή αλλά απεργία».

Κανονικά ο εορτασμός και σε Φθιώτιδα και Εύβοια όπως δηλώνουν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων στο Star  “

 


Niki Giannoulidou