Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA

ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ!

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός –ενημερώθηκε προχθές η Βουλή– για τη δωρεάν διανομή φρούτων στα σχολεία. Συγκεκριμένα, έτοιμη φρουτοσαλάτα μέσα σε φυσικό ελληνικό χυμό πορτοκαλιού θα δοθεί σε 3.522 σχολικές μονάδες, συγκεκριμένα σε 364.665 μαθητές σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Και γεννάται εύλογα το ερώτημα γιατί θα πρέπει να μοιραστεί στα σχολεία έτοιμη κομμένη φρουτοσαλάτα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να ανιχνευθεί, π.χ., αν τα φρούτα ήταν στα ψυγεία από πέρυσι, μέσα σε παρασκευασμένο τουλάχιστον από ώρες φυσικό χυμό, ο οποίος θα έχει χάσει πλέον τις βιταμίνες του.
Επιπροσθέτως, πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο λογικά θα έχει υψηλότερο κόστος για το κράτος –σε μια περίοδο παροιμιώδους λιτότητας– από ένα απλό καλοπλυμένο φρούτο, για το οποίο η μόνη έγνοια θα έπρεπε να είναι η άριστη ποιότητά του και η μη υπολειμματικότητά του σε φυτοφάρμακα. Ναι, μέχρις ενός ποσοστού, που αγγίζει το 50%, το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Αλλά ο στόχος δεν είναι να δείξουμε ότι απορροφήσαμε τα κονδύλια ή, εφ’ όσον πληρώνει μόνο τα μισά το ελληνικό κράτος, να μετρούν άλλοι παράγοντες από τη διατροφική αξία και την ασφάλεια των φρούτων και να τίθενται άλλοι στόχοι από την εξοικείωση των παιδιών με την καθημερινή κατανάλωση φρούτων, την αντιμετώπιση του επισιτιστικού προβλήματος, τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής…
Το πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται στην Ενωση από το έτος 2009-2010. Εκείνη τη χρονιά, το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε στην Ελλάδα. Το έτος 2010-2011 η Ελλάδα χρησιμοποίησε πιλοτικά μόλις το 56,6 % των διαθέσιμων πόρων, συγκεκριμένα 1,118 εκατ. ευρώ (από το ελληνικό κράτος διατέθηκαν άλλα 1,099 εκατ., δηλαδή συνολικά το πρόγραμμα κόστισε 2,2 εκατ. ευρώ) και δεν έλειψαν τα κάθε είδους προβλήματα: πέραν της δυσκολίας των παραγωγών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του προγράμματος και των οργανωτικών αγκυλώσεων που είχαν ως αποτέλεσμα τα φρούτα και τα λαχανικά να διανεμηθούν στα σχολεία το τελευταίο δεκαήμερο του σχολικού έτους, υπήρξαν και προβλήματα που πήραν τη μορφή σκανδάλου (σε δειγματοληψία και ανάλυση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της «Κ» –βλ. φύλλο της 5/6/11– βρέθηκε απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε σταφίδα που μοιράστηκε σε σχολεία, ενώ στη συσκευασία δεν υπήρχε ημερομηνία παραγωγής και ο κωδικός του συστήματος ιχνηλασιμότητας των προϊόντων, ώστε να μπορεί κάποιος να αναζητήσει την πορεία τους μέχρι τα χέρια του μαθητή). Το έτος 2011-2012 ο διαγωνισμός ματαιώθηκε. Φέτος ολοκληρώθηκε και αναμένουμε την εξέλιξη του προγράμματος, ευχόμενοι οι απροστάτευτοι από τις στρεβλώσεις και την ολιγωρία της διοίκησης μαθητές να μην πέσουν και πάλι θύματα της προχειρότητας και της εξαπάτησης –οι μαζικές προμήθειες τροφίμων, σε στρατό, νοσοκομεία κ.α. έχουν πολλάκις στιγματιστεί από σκάνδαλα–, εν τέλει, της αδυναμίας, σε αυτόν τον τόπο των αυθαιρεσιών και των καταχρήσεων, της ρουσφετολογικής και αναξιοκρατικής επάνδρωσης των υπηρεσιών, να οργανωθεί, κάποτε, κάτι σωστά και επ’ ωφελεία του συνόλου.
Tης Τασούλας Καραϊσκάκη
kathimerini.gr

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

SOS από τους μετεωρολόγους για το επικίνδυνο κοκτέιλ «Hot Dry Windy»

«Καμπανάκι» κρούουν οι μετεωρολόγοι για τον καιρό που θα επικρατήσει από σήμερα στη χώρα μας και αναμένεται να ευνοήσει την εκδήλωση...
- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων