0
Δημοσιεύτηκε 11 Μαρ 2014, 09:03   /   ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
 
 

Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια σε βοοειδή στη Φθιώτιδα

agelades 2 ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΣΠΟΓΓΩΔΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ ΝΟΣΟΣ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ ΜΑΛΕΣΙΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Με απόφαση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Φθιώτιδας κηρύχθηκαν στις 7 Μαρτίου μολυσμένες από ΣΕΒ (Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια των Βοοειδών)  εκμεταλλεύσεις βοοειδών κτηνοτρόφων της Μαλεσίνας.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση 

1. Θανατώνονται και καταστρέφονται όλοι οι απόγονοι, σε περίπτωση που η ΣΕΒ (Σπογγώδης Εγκεφαλοπάθεια των Βοοειδών) επιβεβαιώνεται σε θηλυκό ζώο, που γεννήθηκαν (οι απογονοι) κατά τα δύο (2) έτη πριν ή μετά την κλινική εκδήλωση της νόσου.
2. Θανατώνονται και καταστρέφονται όλα τα ζώα της κλάσης του ζώου στο οποίο επιβεβαιώθηκε η ΣΕΒ.
3. Καταστρέφονται τα πτώματα των ζώων σε μονάδα αποτέφρωσης κατηγορίας 1
4. Καταστρέφονται οι μολυσμένες ζωοτροφές σε μονάδα αποτέφρωσης κατηγορίας 1
5. Απολυμαίνονται όλοι οι στεγασμένοι και ανοικτοί χώροι της εκμετάλλευσης καθώς και τα σκεύη, εργαλεία και αντικείμενα με εγκεκριμένο απολυμαντικό. Συνιστάται η χρήση απολυμαντικού με 20.000 ppm ελεύθερου χλωρίου.
6. Διενεργείται επιδημιολογική έρευνα.
7. Η εκμετάλλευση τίθεται υπό επίσημη επιτήρηση, έως ότου ολοκληρωθεί η επιδημιολογική έρευνα και για κάθε μετακίνηση των ευαίσθητων στις ΜΣΕ ζώων καθώς και των προϊόντων ζωικής προέλευσης που προέρχονται από αυτά από και προς την εκμετάλλευση, απαιτείται η χορήγηση άδειας από το Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Ασθένειας, ώστε να εξασφαλισθεί ο εντοπισμός και ο προσδιορισμός της προέλευσης των εν λόγω ζώων και των προϊόντων ζωικής προέλευσης.
stilida.com


Niki Giannoulidou

 
Niki Giannoulidou