Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Η ΕΛ.ΑΣ. επί το έργον!Διαβάστε τι κατάφεραν!

αστυνομιαΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσίαση του Διοικητή Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχου Παναγιώτη Στάθη και του Εκπρόσωπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμου Β’ Κλεάνθη Παπαγιαννόπουλου, για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας διέπραξαν σωρεία βαρέων αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα

Συνελήφθησαν τρεις (3) υπήκοοι Αλβανίας, μεταξύ των οποίων ο 31χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος τα ξημερώματα της 22-11-2014 πυροβόλησε επανειλημμένως με πολεμικό τυφέκιο σε κατάστημα στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να τραυματίσει έντεκα άτομα.

 Οι άλλες δύο συλλήψεις αφορούν τον 23χρονο υπήκοο Αλβανίας που παρείχε κατάλυμα στον 31χρονο Αλβανό, σε ισόγειο διαμέρισμα σε περιοχή της Αθήνας, για να αποφευχθεί η σύλληψή του, καθώς επίσης ένας ομοεθνής τους που συμμετείχε σε ένοπλες επιθέσεις μαζί με τον 31χρονο Αλβανό. 

 Αναζητούνται για να συλληφθούν ακόμη επτά (7) άτομα, που συμμετείχαν με διάφορους ρόλους στις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διέπραξαν σωρεία κακουργηματικών πράξεων μεταξύ των οποίων μια ανθρωποκτονία, τέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονίας, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών σε βάρος πολιτών κ.λ.π. αδικήματα

Συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκαν:

  • Η ανθρωποκτονία 43χρονου ημεδαπού που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της 31-10-2014 σε κατάστημα στην Αθήνα.
  • Η απόπειρα ανθρωποκτονίας που διέπραξε ο 31χρονος Αλβανός, τα ξημερώματα της 22-11-2014, σε κατάστημα στον Πειραιά.
  • Η απόπειρα ανθρωποκτονίας που έλαβε χώρα βραδινές ώρες της 6-11-2014 σε βάρος θαμώνων καταστήματος στην Αθήνα.
  • Η απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία σε βάρος 44χρονου αλλοδαπού, ιδιοκτήτη ανταλλακτηρίου, που έλαβε χώρα βραδινές ώρες της 22-09-2014 στην Αθήνα.
  • Η απόπειρα ανθρωποκτονίας, που έλαβε χώρα βραδινές ώρες της 18-10-2014 σε κέντρο διασκέδασης στην Αθήνα.

 Επιπλέον εξιχνιάστηκαν διακεκριμένες κλοπών που διέπραξαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος πολιτών που μετακινούνταν με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αφαιρώντας χρηματικά ποσά, τιμαλφή και προσωπικά αντικείμενα.

 Διοικητής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης :

«Εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία μας, σε συνεργασία με σύνολο αρκετών αστυνομικών υπηρεσιών, περιφερειακών και κεντρικών, εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη από τουλάχιστον επτά (7) αλλοδαπούς υπηκόους και εξιχνιάσθηκαν μία (1) ανθρωποκτονία, τέσσερις (4) υποθέσεις απόπειρας ανθρωποκτονίας, διακεκριμένες κλοπές και διάφορες ληστείες.

Τα μέλη της οργάνωσης είναι τρεις αλλοδαποί δράστες και αναζητούνται άλλα επτά άτομα, τα οποία είχαν περιφερειακό ρόλο.

Ειδικότερα, συνελήφθη ο καταζητούμενος Αλβανός υπήκοος BAKO ALBERT, γεννηθείς το 1983 στην Αλβανία. Συγκατηγορούμενος του Αλβανός υπήκοος με τουλάχιστον επτά διαφορετικά ονόματα και άλλα επτά ψευδώνυμα με απροσδιόριστο έτος γέννησης και κατά καιρούς δηλωθέντα έτη 1982, ‘83, ‘84 ‘85, ή ‘87.

Ομοίως, άλλος συνεργός τους με τουλάχιστον επτά επώνυμα, επτά ή οκτώ ψευδώνυμα, διαφορετικά έτη γέννησης, κυμαινόμενα από το έτος 1977 ή 1979 ή 1981 ή 1980 ή 1978 ή 1976.

Πολωνός υπήκοος γεννηθείς το 1982. Ομοίως ομοεθνής τους, γεννηθείς το 1998. Τουλάχιστον άλλα δύο άτομα άνδρες, άγνωστων στοιχείων ταυτότητας.

Κατηγορούνται ακόμη τρεις δράστες, ο μεν ένας γεννηθείς το 1989, κρατούμενος του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Β΄ Τύπου Πάτρας. Οι άλλοι δύο – ένας άνδρας, γεννηθείς το 1991 και μία γυναίκα γεννηθείσα το 1989- για υπόθαλψη του πρώτου (BAKO ARBER), για τον οποίο ήδη εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και στον οποίο μάλιστα ο τελευταίος συνεργός του παρείχε κατάλυμα – κρησφύγετο, προκειμένου να αποφευχθεί η σύλληψή του.

Για τον πρώτο συλληφθέντα και κατά συρροή δράστη το ιστορικό του είναι:

  • Το 2009 φυλακίστηκε στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, με Ένταλμα Σύλληψης Ανακριτή Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, κατηγορούμενος για τα αδικήματα της κλοπής και της παράνομης εισόδου στη χώρα. Κατ’ εκδίκαση του ως άνω εντάλματος σύλληψης εκδόθηκε το 2009 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης επτά (7) ετών και έξι (6) μηνών.
  • Το 2010 μετήχθη από το ανωτέρω Κατάστημα Κράτησης, στο Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων. Το 2011 μετήχθη στο Κατάστημα Κράτησης Αλικαρνασσού. Το 2012 από το Κατάστημα Κράτησης Κω, μετήχθη στο Κατάστημα Κράτησης Δομοκού.
  • Την 05-08-2014 αποφυλακίστηκε από το Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου.

Για τον δεύτερο δράστη με μόνο γνωστό όνομα, ψευδώνυμο «OLDI», έχει απασχολήσει από το έτος 1995 οπότε και συνελήφθη για το νόμο Περί Αλλοδαπών. Το 1998 για κλοπές. Το 1999 για το νόμο Περί Αλλοδαπών, καθώς και για κλοπές. Το 2005 στην περιοχή της Θεσσαλονίκης για κλοπές και για το νόμο Περί Αλλοδαπών. Το 2012 στην περιοχή της Ομονοίας, για αδικήματα κλοπών. Υπήρξε παραγγελία φυλάκισης για το Κατάστημα Κράτησης Χανίων, από όπου και αποφυλακίστηκε την 29-03-2012.

Εξακριβώθηκε ότι συμμετείχε στην ανθρωποκτονία του 43χρονου ιδιώτη σε καφέ-μπαρ στην περιοχή των Αθηνών και στη συμβολή των οδών Χίου και Κρήτης. Ομοίως, στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε καφέ-μπαρ στο κέντρο των Αθηνών, επί της οδού Αριστοτέλους, αλλά και σε τρίτη απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ανταλλακτήριο χρημάτων, επί της οδού Ψαρρών στην Αθήνα.

Για το δράστη αυτό ταυτοποιήθηκε η παρουσία του στο ξενοδοχείο που είχαν διαμείνει και μετέβησαν και μετά την πράξη τους, στην περιοχή του Μικρολίμανου.

Τρίτος δράστης με συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, με απροσδιόριστα έτη γέννησης κυμαινόμενα όπως αναφέρθηκε από το 1977 έως το 1981.

Συνελήφθη το 1997 για αδικήματα κλοπής και με επιβολή σε βάρος του αναμορφωτικών μέτρων. Συνελήφθη ομοίως το 1997 για το νόμο Περί Αλλοδαπών. Το 2003 συνελήφθη στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, ως διαφυγών από το Κατάστημα Κράτησης Ανήλικων Βόλου.

Το 2005 στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα πυροβόλησε και τραυμάτισε με πιστόλι τύπου «TOKAREV», στην κοιλιακή χώρα, ομοεθνή του. Το 2006 μαζί με δύο (2) άλλους ομοεθνείς του, μετέβη στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και έπληξαν ομοεθνείς τους με μαχαίρια στο λαιμό, στα πλευρά και στο πόδια.

Ο εν λόγω δράστης συμμετείχε στην ανθρωποκτονία του 43χρονου ημεδαπού στο καφέ-μπαρ στην οδό Χίου στην περιοχή των Αθηνών. Ομοίως, συμμετείχε στην απόπειρα ανθρωποκτονίας στο καφέ-μπαρ, επί της οδού Αριστοτέλους στην Αθήνα. Τρίτη συμμετοχή είχε στην απόπειρα ανθρωποκτονίας στο ανταλλακτήριο χρημάτων επί της οδού Ψαρρών.

Αναζητείται από την 11-09-2014 ως δραπέτης από το Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας, όπου κρατείτο με απόφαση από το 2013 του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, με την οποία είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης δεκαοχτώ (18) ετών και χρηματική ποινή 75.000 ευρώ για τα αδικήματα της αγοράς, κατοχής και μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών και διακεκριμένες κλοπές. Σε βάρος του εκκρεμούν τρεις τουλάχιστον ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις.

Για τον Πολωνό υπήκοο, το 2012 διακριβώθηκε ότι εισήλθε σε κατάστημα πώλησης ψιλικών στην περιοχή του Νέου Φαλήρου και με απειλή μαχαιριού σε βάρος παθούσας ημεδαπής αφαίρεσε χρηματικό ποσό. Συμμετείχε στην απόπειρα ανθρωποκτονίας στο καφέ-μπάρ επί της οδού Αριστοτέλους. Ταυτοποιήθηκε η παρουσία του σε δωμάτιο του ξενοδοχείου στο Μικρολίμανο.

Σε σχέση με την ανθρωποκτονία του 43χρονου ημεδαπού υπηκόου. Την 04:00΄ώρα της 31-10-2014 και οι τέσσερις δράστες επέβαιναν σε μαύρο τζιπ, πυροβόλησαν επανειλημμένα με πολεμικό τυφέκιο προς την καφετέρια, η οποία βρίσκεται στη συμβολή των οδών Χίου και Κρήτης στην Αθήνα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 43χρονου ημεδαπού. Από τα πυρά τραυματίστηκαν τουλάχιστον επτά άτομα, λοιποί θαμώνες του καταστήματος.

Δεύτερη επίθεση σε καφετέρια στην οδό Αριστοτέλους: συμμετείχαν ο πρώτος, δεύτερος και τέταρτος δράστης. Στις 22:00΄ ώρα περίπου της 6-11-2014, επιβαίνοντες Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, πυροβόλησαν επανειλημμένα με πολεμικό τυφέκιο σε βάρος θαμώνων της καφετέριας χωρίς να τραυματιστεί κάποιος από τουλάχιστον επτά άτομα, που παρευρίσκονταν στο σημείο.

Η ανωτέρω ομάδα χρησιμοποιούσε οχήματα τα οποία νοίκιαζε από καταστήματα κυρίως της Λ. Συγγρού. Αρχικά, χρησιμοποίησε όχημα τζιπ, ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο και αφού είχε εμπλακεί το ανωτέρω όχημα στην επίθεση στην καφετέρια, που είχε αποτέλεσμα το θάνατο του 43χρονου ημεδαπού, άλλαξαν όχημα και ενοικίασαν άλλο τζιπ. Το συγκεκριμένο όχημα όμως, λίγο μετά την επίθεση στο καφενείο, στην οδό Αριστοτέλους, το εγκατέλειψαν διαφεύγοντας πεζή από το σημείο. Το ανωτέρω όχημα κατασχέθηκε και εξερευνήθηκε από την Υπηρεσία μας.

Απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία, σε βάρος ιδιοκτήτη ανταλλακτηρίου χρημάτων, πράξη που τελέστηκε την 21:30΄ ώρα περίπου της 22-9-2014, από τουλάχιστον δύο δράστες, τον πρώτο και τον τρίτο. Σε βάρος του ιδιοκτήτη του ανταλλακτηρίου, γεννηθέντος το 1970, στην Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια της ληστείας, τον πυροβόλησαν με καλάσνικοφ ανεπιτυχώς, χωρίς να τον τραυματίσουν.

Ένοπλη επίθεση σε κέντρο διασκέδασης στην περιοχή Αθηνών.  Την 03:00 ώρα, της 18-10-2014 ο συλληφθείς μετέβη μαζί φίλο του Αλβανικής υπηκοότητας για να διασκεδάσουν στο κέντρο διασκέδασης στην οδό Μιχαλακοπούλου. Ένας εκ των σερβιτόρων του καταστήματος, όπως ισχυρίσθηκε, τον αγνοούσε επιδεικτικά στις επόμενες παραγγελίες του, με αποτέλεσμα για το λόγο αυτό να εκμανεί. Με τη χρήση περιστρόφου πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα. Για τη διαφυγή τους, έφυγαν πεζοί.

Ένοπλη επίθεση στο καφέ – κλαμπ στην περιοχή του Μικρολίμανου. Την 04:15΄ώρα της 22-11-2014, ο πρώτος δράστης πυροβόλησε επανειλημμένως με πολεμικό τυφέκιο στο εσωτερικό του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, καφέ – κλαμπ που βρίσκεται στην οδό Ακτή Δηλαβέρη, σε βάρος μεγάλου αριθμού ατόμων, με συνέπεια τον τραυματισμό έντεκα (11) ατόμων, τα οποία μεταφέρθηκαν σε διάφορα Νοσοκομεία. Η δικογραφία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, καθώς και διάταξη δημοσιοποίησης των στοιχείων ταυτότητας του. Τόσο εσωτερικά αλλά και εξωτερικά του καταστήματος υπήρχαν λίμνες και διάσπαρτες κηλίδες αίματος. Σε πολλά σημεία υπήρχαν οπές από βολίδες πυροβόλων όπλων.

Στο πεζοδρόμιο εξωτερικά του καταστήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 14 κάλυκες πυροβόλου όπλου, διαμετρήματος 762, πολεμικού τυφεκίου καλάσνικοφ, δύο βολίδες και τρία θραύσματα βολίδων. Οι κάλυκες, οι βολίδες και τα θραύσματα απεστάλησαν για εργαστηριακές εξετάσεις, από τις οποίες δεν προέκυψε ταύτιση με εκκρεμείς υποθέσεις.

Κλοπή πινακίδας κυκλοφορίας Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου και παράνομη κατοχή μέρους πολεμικού τυφεκίου: Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο δωμάτιο ξενοδοχείου που βρίσκεται στο Μικρολίμανο και διαπιστώθηκε ότι έμεναν τουλάχιστον τέσσερις δράστες βρέθηκαν: α) ένας γεμιστήρας πολεμικού τυφεκίου, β) ένα ζεύγος χειροπέδες και γ) μία πινακίδα κυκλοφορίας για την οποία ο ιδιοκτήτης της είχε δηλώσει απώλεια την 19-11-2014 στο Τμήμα Ασφαλείας Καλλιθέας.

Οι δράστες επίσης βαρύνονται για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, οι οποίες δεν κατέστησαν δυνατόν να εξακριβωθούν επακριβώς, στα στενά όρια της Προανάκρισης και γίνεται ενδελεχής έρευνα.

Για πλαστογραφία πιστοποιητικών, δεδομένου ότι στην κατ’ οίκον έρευνα στο σπίτι-καταφύγιο του δράστη βρέθηκε άδεια ικανότητας οδήγησης και δελτίο ταυτότητας Αρχών Βουλγαρίας.

Από την Υπηρεσία μας είχε σχηματισθεί ομάδα ερευνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας, το Τμήμα Αναζητήσεων Προσώπων, τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και τη Διεύθυνση Διαχείρισης Και Ανάλυσης Πληροφοριών, για την ενεργοποίηση του πληροφοριακού δικτύου των παραπάνω Υπηρεσιών και την ανάλυση. Ενόψει της επικινδυνότητας του δράστη, σε συνδυασμό με την ένταση του δόλου και της παντελούς αδιαφορίας του για το έννομο αγαθό της ανθρώπινης αξίας, σκιαγραφήθηκε το προφίλ του αναζητούμενου (που ήταν γνωστός στο περιβάλλον του με τα ψευδώνυμα «ΤΑΜΤΑΚΟ» και «MAIKELL»), συγκροτήθηκε ειδική ομάδα έντονης κινητοποίησης και δράσης διαλειτουργικού χαρακτήρα (ανάλυσης, εξακρίβωσης, προσέγγισης «στόχου», αξιολόγησης πληροφορίας, σχεδιασμού εντατικής δράσης, εξερεύνησης), με σκοπό τον αποκλεισμό διαφυγής και την σύλληψη του υπαιτίου.

Τελικά, με την διασταύρωση πληροφοριακών δεδομένων που παρασχέθηκαν, εντοπίστηκε το σημείο απόκρυψής του σε κατοικία (διαμέρισμα) στην περιοχή Zωγράφου, όπου σε οργανωμένη Αστυνομική επιχείρηση της Ε.Κ.Α.Μ., της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και άλλων Αστυνομικών περιφερειακών Υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκε την 12:30΄ ώρα της 26-11-2014, συνελήφθη εντός του διαμερίσματος ο καταζητούμενος δράστης, καθώς και ο 23χρονος ομοεθνής του, που τον υπέθαλψε.

Στο σημείο μετέβη κατόπιν υποδείξεως του κατηγορουμένου, κρατουμένου των Δικαστικών φυλακών, αδερφού του δράστη που τον υπέθαλψε και παρέμεινε εκεί μέχρι την σύλληψή του, την 26-11-2014. Η ανωτέρω οικία είχε τεθεί σε επιτήρηση από Αστυνομικούς των Υπηρεσιών μας και την 26-11-2014, όπως προαναφέρθηκε, πραγματοποιήθηκε επιτυχής επιχείρηση στην οικία με αποτέλεσμα την σύλληψή του.

Από την Υπηρεσία μας υποβλήθηκαν διαδοχικά αιτήματα άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου, για όλες τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν οι δράστες, στο διάστημα του διμήνου.

Ο δράστης εξεταζόμενος στην Υπηρεσία, ομολόγησε τη συμμετοχή του σε όλες τις προαναφερόμενες πράξεις, αρνήθηκε την συμμετοχή του στην ανθρωποκτονία του ημεδαπού. Ως δράστη της ανθρωποκτονίας κατονόμασε συνεργό του και σχετικά με το κίνητρο ανέφερε ότι λίγο πριν την επίθεση ο συνεργός του είχε δεχτεί χτυπήματα από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος ομοεθνή τους, καθώς προσπάθησε να κλέψει το ποδήλατο αλλοδαπού, που εργαζόταν στο χώρο. Όσον αφορά στην επίθεση που εξαπέλυσε στο Μικρολίμανο με καταιγισμό πυρών σε βάρος θαμώνων, τους οποίους δεν γνώριζε, ισχυρίσθηκε ότι απλά ο ίδιος ήταν μεθυσμένος και δεν ήξερε τι έκανε, ωστόσο ο ισχυρισμός καταρρίπτεται, τόσο από την ένδειξη των φυσιολογικών δραστηριοτήτων του όπως έχουν αποτυπωθεί στο βιντεοληπτικό υλικό, όσο κυρίως από την κατάσταση που αυτού του είδους οι δράστες ως μανιακοί δολοφόνοι έχουν τέτοιου είδους αντίδραση.

Οι δράστες, με την δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα αποσταλούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ ο ίδιος ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης, για την υπόθεση της κατά συρροή απόπειρας ανθρωποκτονίας στο Μικρολίμανο.

Συνεχίζεται η έρευνα για το εντοπισμό των υπολοίπων δραστών και εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες εγκληματικές πράξεις. Ήδη προ ολίγου είχαμε σε άλλη επιχείρηση τη σύλληψη ενός εκ των συνεργών του, που αυτή τη στιγμή εξετάζεται.

Σας ευχαριστώ»

 

 

 

 

 

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

- Διαφήμιση -
Σκάρλας • Moto Service

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων