Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Συλλήψεις για παράνομη αλιεία στο Μαλιακό

 

Έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας για οργανωμένο κύκλωμα, τα μέλη του οποίου αλίευαν παράνομα μεγάλες ποσότητες ολοθουροειδών στο Μαλιακό κόλπο και τις εξήγαγαν κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες

 

Εντοπίστηκαν (2) εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας των ανωτέρω αλιευμάτων, σε οικίες – αποθήκες στην περιοχή της Ανθήλης Φθιώτιδας  

 

Συνελήφθη 21χρονος υπήκοος Κίνας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ αναζητείται ένας ακόμη 54χρονος ομοεθνής του 

 

Κατασχέθηκαν (110.481) αλιεύματα του γένους HOLOTHURIA, αποξηραμένα έτοιμα προς διάθεση, είτε σε διαδικασία επεξεργασίας, συνολικού καθαρού βάρους (1) τόνου και (374,76) κιλών

 

Κατασχέθηκαν παραστατικά, τα οποία αφορούν σε εξαγωγές των ανωτέρω αλιευμάτων στις χώρες της Ισπανίας, Τσεχίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου, κατά τα έτη 2013 – 2014, με αναγραφόμενα προς αποστολή προϊόντα : «φρέσκα καβούρια»

 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την προστασία του περιβάλλοντος, τα ολοθουροειδή συγκαταλέγονται στα εχινόδερμα, η αναπαραγωγή των οποίων προστατεύεται και η αλιεία τους επιτρέπεται συγκεκριμένους μήνες 

 

 

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Λαμίας, στο πλαίσιο κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων και συντονισμένων ερευνών, εντοπίστηκαν προχθές (29 Ιουλίου 2017) το πρωί, δύο παράνομα εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας αλιευμάτων του γένους «HOLOTHURIA», τα οποία ήταν εγκατεστημένα σε αντίστοιχες οικίες – αποθήκες, στην περιοχή της

Ανθήλης Φθιώτιδας.

 

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, συνελήφθη ένας 21χρονος υπήκοος Κίνας, ενώ αναζητείται ένας ακόμη 54χρονος ομοεθνής του.

 

Όπως προέκυψε από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα πρόκειται για μέλη οργανωμένου κυκλώματος, τα οποία αλίευαν παράνομα μεγάλες ποσότητες ολοθουροειδών, τα οποία ευδοκιμούν στο Μαλιακό Κόλπο και ακολούθως επεξεργάζονταν τα ανωτέρω αλιεύματα, με σκοπό την παράνομη εμπορία τους και εξαγωγή τους σε ομοεθνείς τους, κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες.

 

Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις προαναφερόμενες οικίες – αποθήκες, αλλά και στην οικία του συλληφθέντα, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

 

• (87.126) αποξηραμένα αλιεύματα του γένους «HOLOTHURIA», μήκους μικρότερου των (15) εκατοστών, έτοιμα προς διάθεση, συνολικού καθαρού βάρους (557,33) κιλών,

• (23.355) αλιεύματα του γένους «HOLOTHURIA», εντός πλαστικών λεκανών με διάλυμα ξυδιού, μήκους μικρότερου των (15) εκατοστών, σε διαδικασία επεξεργασίας, συνολικού καθαρού βάρους (817,43) κιλών,

• (3) ζυγαριές,

• κλωβός αλιείας & καζάνι,

• (11) συσκευασίες με αλάτι,

• (17) μπετόνια με ξύδι,

• πληθώρα νάιλον συσκευασιών, κενού περιεχομένου,

• διάφορα παραστατικά και ιδιόχειρες σημειώσεις, καθώς και

• διαβατήριο Κίνας.

 

Επιπλέον, κατασχέθηκε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν ως μέσο διευκόλυνσης για την παράνομη δράση τους.

 

Γίνεται μνεία ότι τα ανωτέρω αλιεύματα είναι βρώσιμα στην «ασιατική κουζίνα», ενώ παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, με την τιμή λιανικής τους πώλησης να προσεγγίζει ακόμη και τα (1.100) ευρώ το κιλό, για ορισμένα είδη τους.

 

Σύμφωνα δε με τα κατασχεθέντα παραστατικά, οι εξαγωγές των αλιευμάτων πραγματοποιούταν, κατά τα έτη 2013 – 2014, σε χώρες της Ισπανίας, Τσεχίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου, με αναγραφόμενα προς αποστολή προϊόντα: «φρέσκα καβούρια».  

 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι με την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, τα ολοθουροειδή συγκαταλέγονται στα εχινόδερμα, η αναπαραγωγή των οποίων προστατεύεται και η αλιεία τους επιτρέπεται συγκεκριμένους μήνες του χρόνου.

 

Αναλυτικότερα, απαγορεύεται κατά το χρονικό διάστημα από 01 Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, ενώ το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αλιείας τους υπόλοιπους μήνες είναι (15) εκατοστά.

 

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας και παραπέμφθηκε για να απολογηθεί ενώπιον του κ. Ανακριτή Λαμίας.

 

Την προανάκριση, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ εξετάζεται όλο το εύρος και το φάσμα δραστηριότητας των μελών του κυκλώματος.

 

Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα των ειδών που συγκαταλέγονται στην κείμενη νομοθεσία, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.


 

 

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Στυλίδα: Οι εθελοντές διασώστες δώρισαν ένα αμαξίδιο στο Κέντρο Υγείας Στυλίδας

Ένα αναπηρικό αμαξίδιο δώρισε τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Υγείας Στυλίδας η Διασωστική Ομάδας Εθελοντών Στυλίδας. Μπράβο τους!
- Διαφήμιση -
Σκάρλας • Moto Service

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -