0
Δημοσιεύτηκε 1 Φεβ 2013, 18:22   /   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 
 

Δήμοι: 1.200 θέσεις εργασίας για νέους σε κοινωνικά προγράμματα

syssitio_aftodioikisi-620x320

Η δημιουργία 1200 θέσεων εργασίας για άνεργους νέους έως 30 ετών για διάστημα 24 μηνών κατά τη διάρκεια ημερίδας της Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, του υπουργείου Εργασίας για την παρουσίαση του προγράμματος «Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης».

Οι θέσεις αφορούν κοινωνικές δομές οι οποίες θα λειτουργήσουν σταδιακά στους δήμους που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, ανοικτά Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής αστέγων, υπνωτήρια αστέγων, παροχή συσσιτίων, κοινωνικά φαρμακεία, δημοτικούς λαχανόκηπους, τράπεζες χρόνου και γραφεία διαμεσολάβησης.

40 εκατ. ευρώ για 51 δήμους και 46 ΜΚΟ

Το «Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης» χρηματοδοτείται με 40 εκατ. ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του υπουργείου Εργασίας και συστάθηκε με στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας σε εθνικό επίπεδο μέσα από μια δέσμη ενεργειών ψυχοκοινωνικής και υλικής υποστήριξης των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, καθώς και των ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από αυτή.

Συμμετέχουν δε σε αυτό 51 δήμοι, 46 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, 5 νομικά πρόσωπα ΟΤΑ, 8 φορείς του δημόσιου τομέα και 18 φορείς του ιδιωτικού τομέα. Οι ΟΤΑ συμβάλλουν διαθέτοντας τις κατάλληλες υποδομές για να λειτουργήσουν οι κοινωνικές δομές, οι ΜΚΟ διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και το προσωπικό και η κοινωνία, τέλος, προσφέρει το χρόνο της, δηλαδή τον εθελοντισμό και τα υλικά αγαθά.

«Δίχτυ κοινωνικής προστασίας»

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Άννα Δαλλαπόρτα και η γενική γραμματέας Πρόνοιας, Ευτυχία Μπέκου.

«Σημαντικό συμβολισμό», χαρακτήρισε στην ομιλία του, την παρουσία του Αρχιεπισκόπου ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι δράσεις του Δικτύου προσφέρουν ένα μικρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας σε εκείνους που έχουν χτυπηθεί πιο πολύ από την κρίση».

Ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε τη σημασία της συστράτευσης των κρατικών και των κοινωνικών δομών «ώστε οι υπάρχοντες πόροι να διατεθούν για την ανακούφιση των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη».

Τέλος, η κ. Δαλλαπόρτα αναφέρθηκε στους στόχους του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, που είναι η δημιουργία ενός συστήματος κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας προς τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άστεγοι είτε βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας είτε απειλούνται από τη φτώχεια ή είναι άνεργοι.

πηγή aftodioikisi.gr


Niki Giannoulidou