0
Δημοσιεύτηκε 13 Νοέ 2013, 14:18   /   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 
 

Η Ε.Ε. δίνει στην Ελλάδα 160 εκατ.ευρώ για τη στήριξη των νέων

ευρωΑυτό το ποσό αντιστοιχεί από το κονδύλι της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων», σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως ενίσχυση για την στήριξη των νέων που πλήττονται από τον εφιάλτη της ανεργίας.

Το ποσοστό ανεργίας στους νέους έχει φτάσει πλέον στο 59%, με την Ελλάδα μάλιστα να προπορεύεται. Άρα αυτό το ποσό των 160,24 εκατ ευρώ φαίνεται μάλλον μικρό, μπροστά στις πραγματικές ανάγκες.
Τα συνολικά κονδύλια από την εν λόγω Πρωτοβουλία ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ και θα διατεθούν σε προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και μαθητείας σε ευρωπαϊκές περιφέρειες, όπου η ανεργία των νέων ξεπερνά το 25%.

Όλες οι ελληνικές περιφέρειες, πλην των Ιονίων Νησιών, είναι επιλέξιμες για να λάβουν χρηματοδότηση.

Τα κονδύλια από την Πρωτοβουλία θα είναι διαθέσιμα από 1ης Ιανουαρίου 2014 και θα πρέπει να απορροφηθούν μέχρι το τέλος του 2015.

Οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να υποβάλλουν τα προγράμματά τους έως το τέλος του 2013.

Στόχος, είναι η στήριξη αποκλειστικά νέων ανθρώπων, από 15 έως 25 ετών, οι οποίοι δεν σπουδάζουν, δεν εκπαιδεύονται ή δεν εργάζονται.

Τα συνολικά κονδύλια που προβλέπονται στον νέο πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. (2014-2020) για τη στήριξη των νέων, ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ.

Έπειτα από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφασίστηκε το ποσό αυτό να κατανεμηθεί εμπροσθοβαρώς, δηλαδή τη διετία 2014-2015 στις ευρωπαϊκές περιφέρειες όπου η ανεργία των νέων ξεπερνά το 25% agrocapital.gr


Niki Giannoulidou