0
Δημοσιεύτηκε 11 Ιαν 2014, 11:23   /   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 
 

Θα καθυστερήσει η καταβολή της 1ης δόσης του οικογενειακού επιδόματος

οικογενειακο επιδομα

Η καταβολή των επιδομάτων “παγώνει” μέχρι να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις και ελεγχθεί το κατά πόσο πληρούνται τα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια για τη φετινή χρονιά.

Φέτος οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλονται από τα τέλη Μαρτίου έως και τον Ιούνιο.

Στους δικαιούχους θα καταβληθούν η πρώτη και η δεύτερη δόση μαζί, στο τέλος Ιουνίου και στη συνέχεια θα πάρουν ακόμα δύο δόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτό προβλέπει η σχετική απόφαση η οποία αναφέρει ότι η καταβολή του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων του πρώτου τριμήνου κάθε έτους θα πραγματοποιείται μαζί με τα επιδόματα του δεύτερου τριμήνου, την τελευταία εργάσιμη αυτού. Το πρώτο τρίμηνο δεν προβλέπεται καταβολή ώστε να γίνει επανέλεγχος σε όλους τους δικαιούχους.

Αυτό σημαίνει οτι όσο πιο αργά υποβληθεί η δήλωση, τόσο θα καθυστερήσει και η καταβολή επιδόματος. Παράλληλα, για να γίνει η είσπραξη θα πρέπει απαραιτήτως να έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση που συνοδεύεται από έγγραφο Α21 (με τα οικογενειακά στοιχεία).

Στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ αναφέρεται ότι το υπουργείο Εργασίας εξετάζει αν μπορεί να γίνει ενδιάμεση πληρωμή την άνοιξη σε όσους σπεύσουν να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Ωστόσο, ακόμη και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η πρώτη δόση δεν μπορεί να δοθεί το Μάρτιο καθώς δεν θα έχει γίνει έλεγχος.

Για όσους δικαιούχους εκκρεμεί η καταβολή δόσης από την περσινή χρονιά, η διοίκηση του Ταμείου προσανατολίζεται στο να υπάρξει πληρωμή μέσα στον Ιανουάριο. Πρόκειται για εκείνους που έκαναν διορθώσεις και εκκρεμεί η τελευταία δόση, ώστε να εξοφληθούν για το 2013.

 


Niki Giannoulidou