0
Δημοσιεύτηκε 11 Ιαν 2014, 11:49   /   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 
 

ΠΑΘΕ:Μια συνολική ματιά στο βασικό οδικό άξονα της χώρας

ΠΑΘΕ

Μετά από 3 χρόνια λήθαργου και μάλιστα εν μέσω χειμώνα οι κατασκευές για την ολοκλήρωση του βασικού οδικού διαδρόμου της χώρας ξανάρχισε. Ο γνωστός ΠΑΘΕ που μας ταλαιπωρεί στις μετακινήσεις μας, υπόσχεται πλέον, μέσα από τις εταιρείες διαχείρισης να ολοκληρώσει τα ημιτελή τμήματα και σε 2,5 χρόνια όλες μας οι μετακινήσεις να είναι ασφαλείς.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΘΕ
Η λέξη προέρχεται από τα αρχικά των πόλεων που ορίζουν την διαδρομή. Είναι ο οδικός άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι. Το μήκος του άξονα ξεπερνά τα 740 χιλιόμετρα και σήμερα έχει πολλούς «νονούς» καθώς ανά τμήματα υπάρχει και άλλη εταιρεία που θα τον διαχειρίζεται.

Πολλά από τα τμήματα του ΠΑΘΕ έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια και οι «τρύπες» που έχει για να μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο κλειστό σύγχρονο αυτοκινητόδρομο είναι περίπου 175 χιλιομέτρων. Ας δούμε τι κατασκευάζεται για να ολοκληρωθεί η μετατροπή του δρόμου σε κλειστό αυτοκινητόδρομο.

ΠΑΤΡΑ-ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Μέχρι τις αρχές του 2016 θα δούμε να ολοκληρώνεται αυτό το τμήμα που έχει μήκος περίπου 130χλμ. Οι παραδόσεις θα γίνονται τμηματικά και από το 2015 θα βλέπουμε κομμάτι-κομμάτι να παραδίδεται στην κυκλοφορία. Την κατασκευή και διαχείριση του δρόμου έχει η εταιρεία ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Το τμήμα αυτό μήκους 64 χιλιομέτρων έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια και το διαχειρίζεται πλέον η εταιρεία ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ-ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
Είναι το αστικό τμήμα του ΠΑΘΕ, έχει μήκος 25 χιλιόμετρα,  βρίσκεται στην Αττική και την διαχείριση του έχει η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ. Είναι πλήρως ολοκληρωμένο από το 2004.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ- ΛΑΜΙΑ
Το τμήμα αυτό είναι ολοκληρωμένο εδώ και χρόνια. Έχει μήκος 195 χιλιόμετρα και την διαχείριση του έχει η εταιρεία ΝΕΑ ΟΔΟΣ. Σε αυτό το τμήμα θα γίνουν έργα στις στροφές της Υλίκης που θα βελτιώσουν  την διαδρομή.

ΛΑΜΙΑ-ΡΑΧΕΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Εδώ υπάρχουν δύο έργα σε εξέλιξη που προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2015. Πρόκειται για την παράκαμψη Λαμίας, με 2,5 χιλιόμετρα και την παράκαμψη Στυλίδας που περιλαμβάνει 17,5 χιλιόμετρα. Το ενδιάμεσο τμήμα είναι ολοκληρωμένο εδώ και χρόνια.   Να σημειώσουμε πως αυτά τα δύο έργα είναι δημόσια και έρχονται από το 2007, σταμάτησαν λόγω προβλημάτων και εκκινήθηκαν και πάλι το 2012. Την διαχείριση αυτού του τμήματος έχει η ΝΕΑ ΟΔΟΣ.

ΡΑΧΕΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ-ΚΛΕΙΔΙ ΗΜΑΘΙΑΣ
Εδώ έχουμε τα σημαντικότερα έργα του ΠΑΘΕ. Μιλάμε για το τμήμα Ευαγγελισμός-Σκοτίνα μήκους 25χλμ που περιλαμβάνει την παράκαμψη των Τεμπών και του Πλαταμώνα. Στη θέση τους θα υπάρχουν 3 σήραγγες μήκους 11χλμ, μία εκ των οποίων θα είναι 6χλμ και όταν λειτουργήσει θα είναι η μεγαλύτερη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.

Το έργο αυτό θα μας απαλλάξει από την επικίνδυνη διάβαση των Τεμπών. Η ολοκλήρωση των έργων προβλέπεται να γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Την διαχείριση αυτού του τμήματος που έχει μήκος 230χλμ έχει η ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ.

ΚΛΕΙΔΙ ΗΜΑΘΙΑΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΧΑΛΑΣΤΡΑ)
Αυτό το τμήμα 13 χιλιομέτρων ανήκει σε δύο αυτοκινητόδρομους. Και στον ΠΑΘΕ (σαν μέρος του κύριου οδικού διαδρόμου της χώρας) και στην Εγνατία Οδό ως μέρος του βασικού της άξονα. Είναι πλήρως ολοκληρωμένος εδώ και πολλά χρόνια. Την διαχείριση του τμήματος έχει η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΧΑΛΑΣΤΡΑ)-ΕΥΖΩΝΟΙ
Είναι το βόρειο άκρο του ΠΑΘΕ και διαθέτει 71χλ αυτοκινητόδρομου. Μας συνδέει με την γειτονική χώρα των Σκοπίων και τα έργα έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια. Την διαχείριση του δρόμου έχει η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ.

ypodomes.gr


Niki Giannoulidou