0
Δημοσιεύτηκε 3 Ιαν 2013, 11:26   /   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 
 

Σήμερα τα κριτήρια για το επίδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΑΕΕ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Σήμερα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Εργασίας τα κριτήρια και το πώς θα δοθεί το επίδομα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες αφού αναμένεται η ενεργοποίηση του νόμου του 2011 που το προέβλεπε.

Με υπουργική απόφαση που αναμένεται σήμερα θα καθορίζονται τα κριτήρια και το ποσό που θα λαμβάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σαν επίδομα ανεργίας

Το επίδομα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι μεταξύ 180 ευρώ και 360 ευρώ το μήνα.

Το μέτρο της καταβολής επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες, θα συζητηθεί σήμερα σε ευρεία σύσκεψη στις 12.00 στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, υπό τον αρμόδιο υπουργό Ιωάννη Βρούτση.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι διοικήσεις του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, προκειμένου να καθοριστούν οι όροι καταβολής του επιδόματος.

Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΕ, είναι μικρότερο απ΄ αυτό του ΟΑΕΔ, μιας και οι εισφορές που πληρώνουν στον ΟΑΕΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι μικρότερες απ΄αυτές που καταβάλουν στον ΟΑΕΔ οι εργαζόμενοι για την ανεργία.

Η διάρκεια του επιδόματος, δεν έχει καθοριστεί ακόμα, αλλα εξετάζεται να ξεκινά από τους τρεις μήνες, και ανάλογος κριτηρίων να φτάνει μέχρι και τον ένα χρόνο.

Τα κριτήρια για επιδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες που αναμένεται να ανακοινωθουν είναι τα κάτωθι:

  • Ελάχιστο χρόνο πληρωμής εισφορών στον ΟΑΕΕ, που εξετάζεται να είναι από πέντε χρόνια και πάνω. Όσο αυξάνονται τα χρόνια καταβολής, τόσο θα προσαυξάνεται και το ποσό του επιδόματος.
  • Κλιμακωτή αύξηση του βοηθήματος έως 360 ευρώ ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.
  • Ελάχιστη διάρκεια καταβολής του επιδόματος τους τρεις μήνες, και μέγιστη τους δώδεκα μήνες αλλά με αυστηρά κριτήρια

 


Niki Giannoulidou

 
Niki Giannoulidou