Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Απελευθερώνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ από σήμερα

λογαριασμοσ δεηΑπελευθερώνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ από σήμερα 01/07/2013 . Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι δεν θα αυξήσει, τουλάχιστον άμεσα, τα οικιακά της τιμολόγια , ωστόσο αντιμέτωποι με την αύξηση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τη δεύτερη από την αρχή του έτους, θα βρεθούν πιθανότατα οι καταναλωτές στις επόμενες ημέρες.

Συμφωνα με τα ΝΕΑ η αύξηση αναμένεται να ανακοινωθεί από τη ΡΑΕ και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση σύμφωνα με την οποία το τέλος ΑΠΕ πρέπει να αναπροσαρμόζεται ανά εξάμηνο προκειμένου έως το τέλος του 2014 να έχει σβήσει εντελώς το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού που τηρεί ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ).

Ενα πιθανό σενάριο είναι αύξηση του τέλους ΑΠΕ ή Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων όπως έχει μετονομαστεί (ΕΤΜΕΑΡ) από τα 9,3 ευρώ  σήμερα στα 15 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 1.600 κιλοβατώρες το 4μηνο και σήμερα πληρώνει 14,9 ευρώ ως ΕΤΜΕΑΡ, από το επόμενο 4μηνο θα πληρώνει 24 ευρώ. Σε ετήσια βάση η επιβάρυνση είναι 27,3 ευρώ, που αυξάνεται όσο και η κατανάλωση.

Πρακτικά από σήμερα 1η Ιουλίου απελευθερώνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά και μελλοντικά κάθε ιδιώτης προμηθευτής ρεύματος θα έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν μόνοι τους τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τα κοστολογικά τους δεδομένα (κόστη φυσικού αερίου, ρύπων, τιμών χονδρικής κ.ά.), χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση από τη ΡΑΕ και μετά το ΥΠΕΚΑ. Το κράτος θα έχει πλέον λόγο μόνο στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΕΤΜΕΑΡ, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τέλη δικτύων κ.ά.).

Δεν απελευθερώνονται πάντως τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ των ευπαθών ομάδων (άτομα με συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, τρίτεκνοι, ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών κ.ά.) που θα συνεχίσουν να ρυθμίζονται από το ΥΠΕΚΑ. Το ίδιο ισχύει για όσους εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, που αριθμεί σήμερα 440.000 νοικοκυριά.

Το Σάββατο ερωτηθείς στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης μετόχων της ΔΕΗ για τα τιμολόγια, ο πρόεδρός της Αρθούρος Ζερβός απάντησε ότι δεν πρόκειται να γίνει αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης για το επόμενο διάστημα. Επεσήμανε αντίθετα ότι προκειμένου να μειωθεί το κόστος ενέργειας στις επιχειρήσεις, η ΔΕΗ θα ανακοινώσει σύντομα μειώσεις της τάξης του 15% στα τιμολόγια μέσης τάσης (βιομηχανίες, σουπερμάρκετ, εταιρείες κ.ά.) καθώς και ότι θα καθιερώσει διακοπτόμενα τιμολόγια στη βιομηχανία (υψηλή τάση).
Φυσικά, οι διαβεβαιώσεις του προέδρου της ΔΕΗ ότι το επόμενο διάστημα τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα παραμείνουν παγωμένα δεν σημαίνουν πως κάποια στιγμή δεν θα αυξηθούν, κάτι που καθίσταται πλέον αρκετά πιο εύκολο. Διότι παύει να υπάρχει το «χαλινάρι» της κρατικής παρέμβασης που ήλεγχε τα κοστολογικά στοιχεία. Μόνο εκ των υστέρων πια, αφού δηλαδή θα έχουν γίνει οι οποίες αυξήσεις, θα μπορεί η ΡΑΕ να ελέγξει αν δικαιολογούνται από τα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ ή του όποιου άλλου ιδιώτη τις ανακοίνωσε.

dikaiologitika.gr

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία – 4 θέσεις στο Δήμο Στυλίδας

Στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση στο ΦΕΚ απεστάλη η 1Κ/2024 προκήρυξη του ΑΣΕΠ που αφορά στην πλήρωση με σειρά...
- Διαφήμιση -
Σκάρλας • Moto Service

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων