Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Κατασχέσεις και από δήμους για οφειλές …5 ευρώ – Πώς να αμυνθείτε

ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ 1Μάθανε πως κατάσχονται (οι καταθέσεις) πλακώσανε και οι …δήμοι. Εκατοντάδες είναι τα αιτήματα που δέχονται καθημερινά πλέον οι τράπεζες για δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών. Τα κατασχετήρια περιλαμβάνουν δεκάδες ή και εκατοντάδες ονόματα δίπλα στα οποία εμφανίζονται πολλές φορές ποσά τα οποία δεν ξεπερνούν τα λίγα ευρώ. Πώς μπορεί να αντιδράσει ο οφειλέτης;

Της Έφης Καραγεώργου

Πλέον οι «ενδιαφερόμενοι» να προχωρήσουν σε κατάσχεση, δεν είναι μόνο οι εφορίες, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Αλλά και όλοι οι φορείς που έχουν να κάνουν με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως είναι οι Δήμοι, οι ΔΕΚΟ, και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Και όλοι μαζί …αλλάζουν τα φώτα στον καταθέτη. Ο οποίος δεν ξέρει από που να προφυλαχθεί. Και δεν έχει τρόπο να αντιδράσει. Μέχρι τώρα είχε να κάνει με την εφορία, η οποία μπορεί να του κατάσχει ακόμα και τη σύνταξη ή το μισθό, αν δεν δηλώσει εγκαίρως στην τράπεζα, ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός αφορά σύνταξη ή μισθοδοσία.

Τώρα στο παιχνίδι μπήκαν και όλες οι υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Όπως λένε οι τραπεζίτες, τις τελευταίες μέρες δεν προλαβαίνουν να παραλαμβάνουν ομαδικά κατασχετήρια, κυρίως από δήμους, που ζητάνε κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών ακόμα και για ποσά της τάξης των 5 ευρώ. Συνήθως όμως το μέσο ποσό οφειλής, δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ. Κυρίως οι οφειλές αυτές είναι από λογαριασμούς νερού, ρεύματος, ακόμα και από κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας.

Οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, προκειμένου να μαζέψουν έσοδα, πατάνε πάνω στο άρθρο του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που προβλέπει την κατάσχεση εις χείρας τραπεζών. Στέλνουν λοιπόν ομαδικά κατασχετήρια στις τράπεζες, στα οποία περιλαμβάνονται συνήθως από 300- 500 ονόματα οφειλετών. Δίπλα σε κάθε όνομα υπάρχει και το ποσό οφειλής.

Η κάθε τράπεζα, πρέπει να διασταυρώσει τα στοιχεία, να δει δηλαδή πόσοι από αυτούς που αναφέρονται στο κατασχετήριο είναι πελάτες της, αν έχουν λογαριασμό κατάθεσης και αν ο λογαριασμός αυτός έχει υπόλοιπο.

Μόλις ταυτοποιήσει τους πελάτες της, η τράπεζα καταθέτει «δήλωση τρίτου» στο οικείο Ειρηνοδικείο, ότι προχώρησε στη δέσμευση του ποσού απαίτησης του τάδε Δήμου, ή της δημοτικής εταιρείας ύδρευσης, του ασφαλιστικού ταμείου κλπ

Και μέσα σε 10 μέρες, πρέπει να στείλει με επιταγή το ποσό οφειλής στην οικεία ΔΟΥ, που με τη σειρά της θα επιστρέψει το ποσό στον αιτούντα.

Και αν γίνει λάθος; Και αν κατασχεθούν χρήματα από λογαριασμό που βρίσκεται υπό προστασία; Διαβάστε το πλήρες αφιέρωμα του fpress.gr

  1. Τον οδηγό επιβίωσης που ετοίμασε το fpress.gr
  1. Τη διαδικασία γνωστοποίησης του μισθοδοτικού λογαριασμού στην τράπεζα 
  1. Τον μηχανισμό προστασίας του επιδόματος ανεργίας και τον πίνακα που προβλέπει το ακατάσχετο τμήμα του κάθε μισθού ή σύνταξης ανάλογα με το ύψος του
- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων