0
Δημοσιεύτηκε 4 Φεβ 2013, 09:21   /   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 
 

Στα ξενοδοχεία και όχι στους δήμους οι παραλίες και οι αιγιαλοί….

παραλια-δημοι-ξενοδοχεια

Μία ακόμη ανατροπή σε βάρος της αυτοδιοίκησης φέρνει αυτή τη φορά το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Αναδιάρθρωση Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, μείωση διοικητικών βαρών, απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και λοιπές διατάξεις», καθώς η απλή χρήση αιγιαλών και παραλιών παραχωρείται στα ξενοδοχεία κι όχι στους Δήμους.

Ουσιαστικά το άρθρο 30 του επίμαχου νομοσχεδίου τροποποιεί το άρθρο 13 παρ. 4 του ν. 2971/2001 (ΦΕΚ Α’ 285) και εισάγει εντελώς χαριστική διάταξη για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, ενώ εξαιρεί τα κέντρα αναψυχής, όπως ίσχυε πριν την επιχειρούμενη τροποποίηση, από τη δυνατότητα της απευθείας, χωρίς δημοπρασία παραχώρησης της απλής χρήσης του αιγιαλού και παραλίας.

Η ρύθμιση του άρθρου 30 του σ/ν έρχεται να προκαταλάβει τη διοίκηση και τη διαδικασία έκδοσης της νέας ΚΥΑ για την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού στους ΟΤΑ, αποστερώντας από τους ΟΤΑ σημαντικό ποσό εσόδων, που καταβάλλουν σ’ αυτούς οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ως αντάλλαγμα.

Η εξέλιξη αυτή επιτείνει την ήδη δυσμενή οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ και μάλιστα καθιστά αδύνατη πλέον, την ανάληψη εκ μέρους τους της ευθύνης διαχείρισης των παραλιών, οι οποίες αποτελούν ένα σημαντικό οικοσύστημα, καθοριστικό για την ανάπτυξη του τουρισμού

Επιπρόσθετα η ευθύνη γι’ αυτό το ζωτικό χώρο των ΟΤΑ διασφαλίζει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και της παραλίας.

πηγή epiruspost.gr


Niki Giannoulidou