0
Δημοσιεύτηκε 11 Αυγ 2014, 10:48   /   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 
 

Αιολικό Χιονοδρομικό Κέντρο γίνεται ο Παρνασσός

aiolika-xionodromiko-parnassos-116890Αιολικό πάρκο θα κατασκευαστεί στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού κατόπιν της έγκρισης που έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη σχετική αίτηση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου ΕΤΑΔ.

Πρόκειται για ένα μικρό αιολικό πάρκο ισχύος 1,7MW, το οποίο θα αποτελείται από μόλις δύο ανεμογεννήτριες ισχύος 0,85 MW η κάθε μια, που θα εγκατασταθεί στη θέση Κοντόκεδρος του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού.

Το έργο θα λάβει άδεια λειτουργίας για 25 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης για ίσο χρονικό διάστημα.

Όπως μεταδίδει το capital.gr, με βάση τις τρέχουσες τιμές αγοράς εκτιμάται ότι για την κατασκευή του πάρκου και την αγορά των ανεμογεννητριών θα απαιτηθεί ένα ποσό της τάξης των 2 εκατ. Ευρώ, καθώς το χιονοδρομικό είναι ήδη συνδεδεμένο με το δίκτυο μέσης τάσης και δε θα χρειαστούν πρόσθετα έργα σύνδεσης.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση, το έργο προς το παρόν υλοποιεί το Δημόσιο, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ στο μέλλον όταν το έργο θα έχει ωριμάσει.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη προσπάθεια είχε γίνει στο Χιονοδρομικό του Καρπενησίου όπου το 1992 λειτουργούσε μια ανεμογεννήτρια ισχύος 400 KW η οποία πλέον έμεινε ασυντήρητη και εγκαταλείφθηκε. Επιπρόσθετα η αναπτυξιακή εταιρεία της τοπικής αυτοδιοίκησης είχε εξασφαλίσει άδεια παραγωγής αιολικής ισχύος 12MW με την πρόθεση να προχωρήσει στο διαγωνισμό για την επιλογή επενδυτή, ωστόσο το έργο δεν προχώρησε λόγω αντιδράσεων.

Το αιολικό στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού θεωρείται λόγω μεγέθους ότι θα έχει πολύ ηπιότερες, έως μηδαμινές, επιπτώσεις στο περιβάλλον και ως εκ τούτου συγκεντρώνει μεγαλύτερες πιθανότητες υλοποίησης χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις.

econews


Niki Giannoulidou