0
Δημοσιεύτηκε 30 Σεπ 2013, 17:09   /   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 
 

Καλά νέα επιτέλους για τον Ε65

Ε65

Ανοίγει ο δρόμος για την επανεκκίνηση των εργασιών στον άξονα Κεντρικής Ελλάδος, τον πιο γνωστό ως Ε-65, ο οποίος αφορά άμεσα και την Ήπειρο.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από χθεσινή ανακοίνωση του βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας και πρώην αναπληρωτή Υπουργού Υποδομών, δόθηκε τελικά η σύμφωνη γνώμη των Τραπεζών που χρηματοδοτούν το έργο. Αυτή ήταν απαραίτητη για να υλοποιηθεί η συμφωνία που είχε υπογραφεί τον περασμένο Απρίλιο για επανεκκίνηση των εργασιών, από το τότε Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, με τους παραχωρησιούχους και τους κατασκευαστές.

Παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, η υλοποίηση τόσο του συγκεκριμένου έργου, όσο και των άλλων που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης (Ιόνια Οδός, Ολυμπία οδός, Μαλιακός – Κλειδί Ημαθίας), εξαρτάται και από την ταχύτητα που θα κινηθούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευράς.

Όπως επεσήμανε μάλιστα  ο κ. Καλογιάννης,  «απομένει να κατατεθούν οι τροποποιημένες συμβάσεις στη Βουλή, ώστε να προχωρήσουν τα έργα. Τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεστικά, καθώς η περίοδος εφαρμογής του ΕΣΠΑ οδεύει προς το τέλος της. ».

Πέραν όλων αυτών, όσον αφορά τον Ε- 65, παραμένει σε εκκρεμότητα το τμήμα που αφορά τη διασταύρωσή του με την Εγνατία Οδό, το οποίο όπως είναι γνωστό έχει «μπλέξει» με περιβαλλοντικά ζητήματα. Χωρίς την κατασκευή αυτού, ουσιαστικά τα οφέλη για την Ήπειρο, αλλά και τη Δυτική Μακεδονία θα είναι περιορισμένα, αφού ο άξονας θα τερματίζεται στην περιοχή της Καλαμπάκας.

Ο Στ. Καλογιάννης
Στις δηλώσεις του μεταξύ άλων, ο κ. Στ. Καλογιάννης, ανέφερε επίσης τα εξής:
«Την περασμένη άνοιξη, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, είχαμε υπογράψει τέσσερα συμφωνητικά με τα οποία κλείναμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος με τους κατασκευαστές, για κάθε έναν από τους τέσσερις άξονες που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης: την Ιόνια οδό, την Ολυμπία οδό, τον άξονα Μαλιακός κόλπος – Κλειδί Ημαθίας και τον Ε-65. Για τους τρείς πρώτους οι χρηματοδοτούσες Τράπεζες έδωσαν εγκαίρως την σύμφωνη γνώμη τους και οι εργασίες επανεκκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο, για δε την Ιόνια οδό προ δεκαημέρου.

Η σύμφωνη γνώμη των Τραπεζών που δόθηκε χθες ανοίγει τον δρόμο για την επανεκκίνηση των εργασιών και του Ε-65. Είμαι πολύ χαρούμενος που, παρά τις τεράστιες δυσκολίες λόγω της εγκατάλειψής τους την διετία 2010 – 2011, οι συμβάσεις παραχώρησης μπορούν να προχωρήσουν, βασιζόμενες στην σκληρή και σημαντική δουλειά που έγινε μετά τον Ιούνιο του 2012».

www.ypodomes.com


Niki Giannoulidou