Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Σιδηροδρομικά έργα Τιθορέα-Δομοκός

Τα έργα στον σιδηροδρομικό άξονα από την Αθήνα μέχρι την Θεσσαλονίκη συμπυκνώνονται στο τμήμα που ξεκινά από την περιοχή της Τιθορέας περνά από το Λιανοκλάδι και φτάνει μέχρι την περιοχή του Δομοκού. Είναι τμήμα μήκους 106χλμ.

Η ιστορία των έργων ξεκινά από το 1997 ενώ ακόμα και σήμερα που μιλάμε υπολείπονται 4 χρόνια για την ολοκλήρωση των έργων και την παράδοση όλου του τμήματος στην κυκλοφορία. Στα έργα περιλαμβάνονται δύο από τις μεγαλύτερες σήραγγες στην Ελλάδα.

Η πρώτη είναι η σήραγγα Καλλιδρόμου που με μήκος 9χλμ θα γίνει η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα της χώρας και η δεύτερη είναι η σήραγγα Όθρυς με μήκος 6χλμ. Ειδικότερα για την σήραγγα Καλλιδρόμου τα έργα διάνοιξης ξεκίνησαν το 1997 και ακόμα και σήμερα που μιλάμε δεν έχουν ολοκληρωθεί. Θεωρείται κατασκευαστικά ως μία από τις δυσκολότερες σήραγγες στον κόσμο.

Τα έργα χωρίστηκαν σε 6 διαφορετικές εργολαβίες που ξεκίνησαν περίπου από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας για να φτάσουμε στο σήμερα. Στην παρούσα φάση όλες οι εργολαβίες έχουν φτάσει στο σχεδόν στον τέλος τους έχοντας όμως αφήσει ανεκτέλεστες εργασίες.

Το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Υποδομών έχει προγραμματίσει μία εργολαβία – σκούπα προϋπολογισμού 415εκ.ευρώ η οποία θα ολοκληρώσει όποιες εργασίες δεν έχουν γίνει σε όλο το μήκος των έργων ενώ θα τοποθετηθεί και η ηλεκτροκίνηση.

Τα έργα με την ολοκλήρωση τους θα σημάνουν και την οριστική λήξη των έργων αναβάθμισης στον άξονα από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Αυτό υπολογίζεται να γίνει στα τέλη του 2015. Αθροιστικά το κόστος των έργων στο Τιθορέα-Δομοκός αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,5 δις ευρώ.

Από τότε στον άξονα θα κυκλοφορούν ηλεκτροκίνητα τρένα τα οποία θα μπορούν κατά τόπους να αναπτύσσουν ταχύτητες 200χλμ/ώρα. Η χρονό-απόσταση μεταξύ των δύο μεγάλων μας πόλεων θα διανύεται σε κάτι παραπάνω από 3 ώρες μειώνοντας κατά πολύ τους σημερινούς χρόνους ενώ θα εκμηδενιστούν οι ρύποι που εκλύονται σήμερα από τα πετρελαιοκίνητα τρένα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

A.ΤΙΘΟΡΕΑ-ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙ

Το πρώτο τμήμα αντικαθιστά το ορεινό κομμάτι της μονής γραμμής από Τιθορέα έως Λιανοκλάδι (Όρος Μπράλος) μήκους 56 χιλιομέτρων με Ν.Δ.Σ.Γ.Υ.Τ. μήκους 54 χιλιομέτρων.

Η νέα χάραξη διασχίζει το όρος Καλλίδρομο με δίδυμη σήραγγα μήκους εννέα χιλιομέτρων η κάθε μία και ακολουθώντας χάραξη μέσω της πεδιάδας του ποταμού Σπερχειού καταλήγει στον Σιδηροδρομικό Σταθμό (Σ.Σ) Λιανοκλαδίου. Έχει σχεδιασθεί για ταχύτητα 200 χλμ/ώρα και ενώ μειώνει την διαδρομή κατά 2 χιλιόμετρα ελαττώνει το χρόνο της διαδρομής Αθηνών – Θεσσαλονίκης κατά 25 λεπτά.

Στο τμήμα αυτό θα υπάρχουν τα παρακάτω μεγάλα τεχνικά έργα: 2 σήραγγες μονής γραμμής μήκους (Σήραγγα Καλλιδρόμου) 18.072,0 μέτρων, 4 Cut & Cover διπλής γραμμής συνολικού μήκους 1.120,0 μέτρων, 4 Cut & Cover μονής γραμμής συνολικού μήκους 448,0 μέτρων, 16 σιδηροδρομικές γέφυρες συνολικού μήκους 1.465,5 μέτρων, 24 ανισόπεδες διαβάσεις συνολικού μήκους 2.227,0 μέτρων και 1 νέο σιδηροδρομικό σταθμό (Σ.Σ.) στο Μώλο.

B.ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙ-ΔΟΜΟΚΟΣ
Το τμήμα αυτό αντικαθιστά το ορεινό κομμάτι της μονής γραμμής από το σιδηροδρομικό σταθμό Λιανοκλαδίου έως τον σιδηροδρομικό σταθμό Δομοκού μήκους 54 χιλιομέτρων με νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή μήκους 52 χιλιόμετρα.

Η νέα χάραξη διασχίζει το όρος Όθρυς με δίδυμη σήραγγα μήκους 6.380 μέτρων η κάθε μία και ακολουθώντας πεδινή διαδρομή μέσω της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδας ανέρχεται τον ορεινό όγκο του Δομοκού μέχρι τον ομώνυμο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Έχει σχεδιασθεί για ταχύτητα 160 χλμ/ώρα και μειώνει την διαδρομή κατά 2 χιλιόμετρα και το χρόνο διαδρομής κατά 30 λεπτά.

Στο τμήμα αυτό θα υπάρχουν: 2 σήραγγες μονής γραμμής (Σήραγγα Όθρυος) 12.765,00 μέτρων, 12 σήραγγες διπλής γραμμής συνολικού μήκους 4.436,26 μέτρων, 14 Cut & Cover διπλής γραμμής συνολικού μήκους 1.254,75 μέτρων, 2 Cut & Cover μονής γραμμής συνολικού μήκους 1.260,00 μέτρων, 33 σιδηροδρομικές γέφυρες συνολικού μήκους 4.473,20 μέτρων, 7 ανισόπεδες διαβάσεις συνολικού μήκους 475,00 μέτρων και 1 νέο σιδηροδρομικό σταθμό (Σ.Σ.) στον Αγ. Στέφανο.

Το έργο περιλαμβάνεται στον Κατάλογο με τα Μεγάλα Υπό Κατασκευή Έργα στην Ελλάδα και η κατασκευή του έργου είναι σε εξέλιξη με επιμέρους προβλήματα. Η χρονολογία συνολικής ολοκλήρωσης του είναι το 2015.

πηγή ypodomes.gr

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Το κινητό πολυϊατρείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Πελασγία

     Από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου έως και την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της Δράσης Προληπτικής Ιατρικής / Οδοντιατρικής «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»...
- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -