0
Δημοσιεύτηκε 14 Φεβ 2014, 11:55   /   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 
 

Αστεροειδής σε απόσταση αναπνοής από τη Γη: δείτε τον live στο ίντερνετ!

asteroeidis gi 111947 ΜΕΤΕΩΡΙΤΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ 2000 EM26   Ένας αστεροειδής επιφάνειας τριών ποδοσφαιρικών γηπέδων θα πλησιάσει σήμερα τον πλανήτη μας.

Ο κοντινός στη Γη αστεροειδής 2000 EM26 δεν αποτελεί πραγματική απειλή για τον πλανήτη μας ωστόσο η διαδικτυακή κάμερα Slooh Space Camera θα παρακολουθήσει την πορεία του την οποία μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα Slooh. Ο μετεωρίτης θα είναι ορατός περίπου στα 4 τα ξημερώματα της Τρίτης 18 Φεβρουαρίου.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν τη διάμετρο του αστεροειδούς στα 270 μέτρα και την ταχύτητά του στα 12,37 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.

Στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς του από τη Γη θα απέχει 8,8 LD (Σεληνιακές αποστάσεις/Lunar Distance) όταν η μέση απόσταση του πλανήτη μας από τη Σελήνη είναι 384.403 χιλιόμετρα.

Η εμφάνιση του 2000 EM26 συμπίπτει με την επέτειο ενός έτους από την έκρηξη του διαστημικού βράχου πάνω από το Τσέλιαμπινσκ της Σιβηρίας, η οποία προκάλεσε υλικές ζημιές σε κτήρια και τον τραυματισμό άνω των 1000 ατόμων. Το μετέωρο διαμέτρου 20 μέτρων ανατινάχθηκε 29 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος απελευθερώνοντας ενέργεια αντίστοιχη με εκείνη 20 ατομικών βομβών.

Κομμάτια εκείνου του μετεώρου θα “απονεμηθούν” σε επτά χρυσούς Ολυμπιονίκες των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι.

Την ίδια μέρα επιστήμονες και ερασιτέχνες αστρονόμοι παρακολουθούσαν την πορεία του αστεροειδούς.

Την προβολή της πορείας του αστεροειδούς από το Slooh θα σχολιάζει ειδικός σε διαστημικές συγκρούσεις Mark Boslough.

econews


Niki Giannoulidou

 
Niki Giannoulidou