0
Δημοσιεύτηκε 24 Ιούν 2013, 08:10   /   ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
 
 

Η γιορτή του Κλήδονα και η γιορτή της σαρδέλας στη Στυλίδα

Η γιορτή του Κλήδονα και η γιορτή της σαρδέλας  πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη Στυλίδα.

Τη γιορτή διοργάνωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδας  με τη χορηγία του Δήμου αλλά και επιχειρηματιών της Στυλίδας ενώ συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου αλλά και της Ένωσης Ποντίων Λαμίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλύφας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος Στυλιδιωτών όλων των ηλικιών καθώς και ο Δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος, οι  Αντιδήμαρχοι Ιωάννης Χρονόπουλος και Γεωργία Κοντού, πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ,η Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Λαμίας Κούνζου Ελένη , η εκπρόσωπος της Ένωσης Ποντίων Λαμίας Συμέλα Πατσινακίδου καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της Στυλίδας

Μοιράστηκε άφθονη νοστιμότατη σαρδέλα και πλημμύρισε ο τόπος από παραδοσιακή μουσική και χορευτικές φιγούρες των τοπικών συλλόγων!

Μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκε και το έθιμο του Αη Γιάννη του Λαμπατάρη .

Το συγκεκριμένο έθιμο έχει καθαρά αρχαιοελληνικές καταβολές αφού μαζί με  τον Άι Γιάννη, υποσυνείδητα λατρεύεται και  ο ήλιος των θερινών τροπών (το θερινό ηλιοτρόπιο). Μέσα από την δύναμη της φωτιάς, έρχεται η κάθαρση στους ανθρώπους καθώς,  τώρα που αρχίζει να μικραίνει η μέρα, αφήνουν πίσω τους κάθε τι κακό, ελπίζοντας σε μία καλύτερη νέα αρχή.

Ο Δήμαρχος της Στυλίδας  Απόστολος Γκλέτσος και κάποιοι άλλοι  τολμηροί πήδησαν πάνω από τη φωτιά!

Η βραδιά συνεχίστηκε με ζωντανή μουσική από την ορχήστρα του Αποστόλη Χασανδρινού.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την εκδήλωση


 

 


Niki Giannoulidou