1
Δημοσιεύτηκε 25 Σεπ 2016, 12:20   /   ΣΤΥΛΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
 
 

Θ.Μπλούνας:”Άβδηρα και Στυλίδα.Εκεί και τότε βρύσες χωρίς νερό, εδώ και τώρα στέγαστρα στάσεων λεωφορείων χωρίς λεωφορεία”

img 1800 ΣΤΥΛΙΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΘΑΝΟΣ ΜΠΛΟΥΝΑΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Γράφει ο Θάνος ΜπλούναςΑΒΔΗΡΑ ΚΑΙ ΣΤΥΛΙΔΑ
Εκεί και τότε βρύσες χωρίς νερό, εδώ και τώρα στέγαστρα στάσεων λεωφορείων χωρίς λεωφορεία

 

Σε λίγες μέρες θα γιορταστεί παρουσία του δημάρχου μας στο ΚΑΠΗ της πόλης η ημέρα των ηλικιωμένων. Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 3 (τρεις) μήνες από την πρωτοκόλληση του παρακάτω εγγράφου, που κατέθεσα εκ μέρους και άλλων ηλικιωμένων προσωπικά στο Δήμο και στο Αστυνομικό Τμήμα Στυλίδας (αρ. πρωτ. 6897 και 909/26.6.16 αντιστοίχως). Αναγκάζομαι σήμερα να το κοινοποιήσω στα τοπικά μέσα ενημέρωσης μ’ ένα απαραίτητο υστερόγραφο:

 

ΠΡΟΣ: Τον κ. Πρόεδρο του Δημοτ. Συμβουλίου Στυλίδας

ΚΟΙΝ.: κ. Δήμαρχο Στυλίδας και Αστυν. Τμήμα Στυλίδας-Τροχαία

Κύριε πρόεδρε,

Εδώ και πολύν καιρό οι δημότες Στυλίδας και ειδικά οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν κατά τις μετακινήσεις τους με τα δημόσια μέσα μεταφοράς αλλά και ως πεζοί ορισμένα σοβαρά προβλήματα, τα οποία ο δήμος μπορεί να επιλύσει με ελάχιστο ή και κανένα κόστος. Συγκεκριμένα:

1) Οι μετακινούμενοι με λεωφορείο προς τη Λαμία ή τα χωριά της ανατολικής Φθιώτιδας είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ΟΡΘΙΟΙ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ή ΤΗ ΒΡΟΧΗ το λεωφορείο, και μάλιστα μερικές φορές χωρίς να γνωρίζουν πότε θα περάσει. Για την επίλυση των δύο αυτών προβλημάτων, σε συνεννόηση και με το ΚΤΕΛ, απαιτείται:

α) Τα κινούμενα προς τη Λαμία λεωφορεία να καταργήσουν τη στάση απέναντι στο πρακτορείο που έκλεισε, που είναι επικίνδυνη και παράνομη, αφού βρίσκεται πάνω στη στροφή, και να σταματούν μερικές δεκάδες μέτρα δυτικότερα, όπου υπάρχει ήδη στέγαστρο και παγκάκι στάσης λεωφορείων, στο οποίο μπορούν να κάθονται οι αναμένοντες επιβάτες.

β) Τα κινούμενα προς τα χωριά λεωφορεία να σταματούν απέναντι, όπου ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΑΚΙ. Αν ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να το προμηθευτεί αμέσως, να τοποθετηθεί εκεί το μη χρησιμοποιούμενο στέγαστρο που υπάρχει μερικές εκατοντάδες μέτρα δυτικότερα στην περιοχή Πασπαρδάνη.

γ) Να ζητηθεί από το ΚΤΕΛ η κατασκευή και τοποθέτηση πινακίδων με τις κατά προσέγγιση ώρες διέλευσης των λεωφορείων από την Στυλίδα, οι οποίες πρέπει να τοποθετηθούν σε εμφανές σημείο των προτεινόμενων νέων στάσεων λεωφορείων.

 

2) Να ζητηθεί από τον ΟΣΕ η δημιουργία στάσης του προαστιακού σιδηροδρόμου κοντά στην Αγία Βαρβάρα Λαμίας, όπου βρίσκεται και η στάση Κωτσόβουλου των λεωφορείων.

Η στάση Αγ. Βαρβάρας θα εξυπηρετήσει τους δημότες που συναλλάσσονται με τη ΔΕΗ, την Εφορία, το παράρτημα του υπουργείου Συγκοινωνιών ή το πολυκατάστημα Κωτσόβουλος, που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τον σιδηροδρομικό σταθμό Λαμίας. Επίσης θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους Αυλακίου που έρχονται σιδηροδρομικώς από Αθήνα, αφού θα μπορούν να κατεβαίνουν στην Αγ. Βαρβάρα και να συνεχίζουν με λεωφορείο από τη στάση του Κωτσόβουλου απευθείας για το χωριό τους, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να περάσουν πρώτα από τη Στυλίδα.

 

3) Να μεριμνήσει ο δήμος για την απομάκρυνση των αδέσποτων σκύλων από την πόλη με προτεραιότητα τους 3-4 σκύλους που συχνάζουν στο λιμάνι. Οι σκύλοι αυτοί έχουν κατ’ επανάληψη επιτεθεί σε διερχόμενους πεζούς και είναι ευτύχημα το ότι ως τώρα δεν τραυματίστηκε κάποιος από τους πολυάριθμους δημότες που πεζοπορούν καθημερινά για λόγους υγείας στο λιμάνι.

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Είναι η πρώτη φορά που, εκ μέρους και άλλων ηλικιωμένων συμπολιτών μου, απευθύνομαι γραπτώς στο δήμο για τα συγκεκριμένα θέματα. Προφορικώς το έχω πράξει κατ’ επανάληψη, μιλώντας με δημοτικούς συμβούλους και υπαλλήλους, χωρίς όμως ως τώρα να υπάρξει αντίδραση από πλευράς Δήμου. Έχω την άποψη ότι τόσο η απαγόρευση των παράνομων στάσεων των λεωφορείων όσο και η απομάκρυνση των αδέσποτων σκύλων εμπίπτουν στις διοικητικές αρμοδιότητας του Δήμου και του Α.Τ και συνεπώς τα συγκεκριμένα προβλήματα μπορεί να επιλυθούν χωρίς να απαιτηθεί η λήψη απόφασης του Δ.Σ. Κρίνω όμως σκόπιμο να ληφθεί απόφαση για την ανάγκη δημιουργίας νέας στάσης από τον ΟΣΕ, ώστε να δοθεί βαρύτητα στο αίτημα του Δήμου.

Ελπίζω να μην χρειαστεί να επανέλθω, τουλάχιστον για τα θέματα που προανέφερα.

Στυλίδα 28 Ιουνίου 2016

Με τιμή,

Θάνος Μπλούνας

τ. Πάρεδρος Παιδαγ. Ινστιτούτου-Δημότης Στυλίδας

 

ΥΓ (23.9.16):

  1. Τον Ιούλιο του 2013 στην εφημερίδα ΗΜΕΡΑ Λαμίας δημοσιεύτηκε κείμενο δημότη Στυλίδας με τίτλο «Ο Αβδηριτισμός και οι στάσεις λεωφορείων». Το κείμενο εκείνο αφορούσε και πάλι τα λεωφορεία που κατευθύνονται προς την Λαμία και σταματούσαν παράνομα πάνω στη στροφή (με τα απαγορευτικά κολωνάκια, τα οποία κατέστρεψαν!) και όχι στο στέγαστρο του Δήμου με το παγκάκι που βρίσκεται μερικές δεκάδες μέτρα δυτικότερα. Η δικαιολογία που πρόβαλαν τότε κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι για την παράνομη στάση ήταν ότι ακριβώς απέναντι υπήρχε το πρακτορείο του ΚΤΕΛ, ενώ στις συζητήσεις που προκάλεσε εκείνο το δημοσίευμα, κάποιοι απαισιόδοξοι δημότες προεξοφλούσαν πως ο Δήμος δεν πρόκειται να προχωρήσει στη λύση του προβλήματος, επειδή στη μεταφορά της στάσης στο σημείο που βρίσκεται το στέγαστρο, αντιδρούσε ο συμπολίτης μας τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και νυν βουλευτής, γιατί δεν ήθελε τη στάση σχεδόν μπροστά στο κατάστημά του. Σήμερα τόσο το συγκεκριμένο κατάστημα όσο και το πρακτορείο του ΚΤΕΛ (στο οποίο οι ηλικιωμένοι μπορούσαν να βρουν μια καρέκλα να καθίσουν) έχουν κλείσει, αλλά η στάση εξακολουθεί να γίνεται πάνω στη στροφή με τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες να περιμένουν το λεωφορείο όρθιοι!  

  2. Αυτό το καλοκαίρι, λίγες μέρες μετά την κατάθεση του παραπάνω εγγράφου στο Δήμο, κάποιος φίλος διάβασε στο διαδίκτυο δελτίο τύπου του δημάρχου μας στο οποίο, χωρίς να αναφέρονται τα αιτήματά μας, αναγραφόταν ότι το έγγραφό μας διαβιβάστηκε στο ΚΤΕΛ και στον ΟΣΕ.  

  3. Μετά από ένα μήνα περίπου συνάντησα τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον ρώτησα, αν τουλάχιστο θα επιλυθεί το αίτημα που αφορά τις στάσεις του ΚΤΕΛ στην οδό Λαμίας. Με έκπληξή μου τον άκουσα να λέει ότι δεν είχε δει το έγγραφο, που απευθυνόταν σε κείνον προσωπικά, και ότι θα το αναζητούσε και θα με ενημέρωνε. Ακόμα περιμένω…

  4. Μετά από έναν ακόμα μήνα συνάντησα και ενημέρωσα τον αντιδήμαρχο κ. Ζαρογιάννη και πάλι για το ίδιο θέμα, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένα ακόμα μη χρησιμοποιούμενο στέγαστρο, στο δρόμο νοτίως του δημαρχείου. Προς τιμήν του μετά από λίγες μέρες ο αντιδήμαρχος με πληροφόρησε προφορικά ότι υπενθύμισε το αίτημά μας στον κ. δήμαρχο, αλλά ότι εκείνος του είπε πως περιμένει την απάντηση του ΚΤΕΛ!

  5. Περιορίζοντας τα αιτήματα του εγγράφου που υπέβαλλα εκ μέρους και άλλων ηλικιωμένων, σ’ αυτό της στάσης των λεωφορείων, αναρωτιέμαι: (α) Γιατί ο Δήμος αλλά και το Α.Τ. περιμένουν την απάντηση του ΚΤΕΛ, για να απαγορεύσουν την παράνομη και επικίνδυνη στάση των λεωφορείων πάνω στη στροφή; Δεν υπάρχει ένας τροχονόμος να εφαρμόσει το νόμο ή μήπως χρειάζεται να απευθυνθούμε στον εισαγγελέα; (β) Πόση ώρα θα χρειαστούν 3-4 υπάλληλοι του συνεργείου του Δήμου για να μεταφέρουν το μη χρησιμοποιούμενο στέγαστρο από το προαύλιο του δημαρχείου στην οδό Λαμίας και να το τοποθετήσουν απέναντι στο ήδη υπάρχον; (γ) Τι εμποδίζει τον δήμαρχο της πόλης μας, που συχνά πυκνά διακηρύσσει την ευαισθησία του για τα προβλήματα των ηλικιωμένων, να αναθέσει σε έναν από τους αντιδημάρχους του να επιλύσει με τη βοήθεια του συνεργείου και του Α.Τ. το συγκεκριμένο πρόβλημα;

Ελπίζω αυτό να γίνει πριν από την «Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας», την οποία ανακοίνωσε ότι «θα τιμήσει με την παρουσία του στο ΚΑΠΗ». Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος κάποιος από τους ηλικιωμένους, που περιμένουν κάθε μέρα όρθιοι και υπό βροχήν πάνω στη στροφή του δρόμου το λεωφορείο, ν’ αρπάξει καμιά πνευμονία κι αντί για το ΚΑΠΗ να βρεθεί εις τόπον χλοερόν, για να συνεορτάσει την συγκεκριμένη ημέρα με τους προγόνους μας Αβδηρίτες…

Θ. Μ.

 


Niki Giannoulidou

 
Niki Giannoulidou