Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA

6η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΦΕΤΑΣ

Όπως γνωρίζετε στην Ελασσόνα διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας. Ο Δήμος Ελασσόνας, συνεχίζοντας αυτή την παράδοση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα συναρμόδια Υπουργεία, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την ΠΕΔ Ν. Λάρισας, και πλήθος άλλων φορέων (Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ιδρύματα, Ινστιτούτα διατροφής και τροφίμων), με φορέα υλοποίησης την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ελασσόνας (Κ.Ε.Δ.Ε), θα υλοποιήσει την «6η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας» στην Ελασσόνα στις 22 – 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2012.


Είναι γενικά αποδεκτό ότι η φέτα αποτελεί στρατηγικό εθνικό προϊόν για τη χώρα μας και ειδικότερα για την περιοχή της Θεσσαλίας. Το αιγοπρόβειο κρέας και το γάλα, καθώς και τα παράγωγά του (φέτα κ.α.) είναι οι στυλοβάτες του αγροτικού εισοδήματος των κατοίκων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της (πρώην Επαρχίας Ελασσόνας).

Η Γιορτή Φέτας που σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε έχει θέσει ως στόχους:

 • Την προστασία της ιδιαίτερης παραγωγής της,
 • Την προώθηση και ανάδειξη της στην ευρωπαϊκή αλλά και στη διεθνή αγορά,
 • Την προώθηση και τη κατοχύρωση της ΦΕΤΑΣ ως Προϊόν Προστατεύομενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) προς όλες τις αγορές τρίτων χωρών (ΗΠΑ – ΚΑΝΑΔΑΣ – ΡΩΣΙΑ κ.α.)
 • Την πραγματοποίηση εκδηλώσεων προβολής και ανάδειξης της διατροφικής αξίας της φέτας,
 • Την προβολή των ποιοτικών χαρακτηριστικών της φέτας και την ανάδειξη του ως ένα προϊόν ανώτερης ποιότητας και ιδιαίτερης γαστριμαργικής απόλαυσης,
 • Την δυνατότητα να μπορούν οι καταναλωτές ανά τον κόσμο να αναγνωρίζουν τη φέτα από τα λοιπά ομοειδή προϊόντα που διακινούνται στη διεθνή αγορά,
 • Την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας με την παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων και τη διασφάλιση του εισοδήματος του Έλληνα κτηνοτρόφου και την παραμονή τους στην περιφέρεια.

Οι στόχοι αυτοί θα υλοποιηθούν με τις παρακάτω ενέργειες:

 • Την προβολή των εκδηλώσεων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο,
 • Την διεξαγωγή επιστημονικής ημερίδας με διάφορες θεματικές ενότητες (διατροφική αξία – προστασία του προϊόντος ως προϊόν Π.Ο.Π. – κ.α.),
 • Την διανομή εντύπων προς τους καταναλωτές,
 • Την ενημέρωση των παραγωγών με όλες τις εθνικές και κοινοτικές νομοθεσίες που αφορούν το προϊόν – έντυπο «Δεκαπεντάλογος της Φέτας». (Ήδη σε συνεργασία με διάφορους φορείς γνωρίζουμε το σύνολο των παραγωγών σε όλη την Ελλάδα),
 • Την συνεργασία με όλες τις Επιχειρήσεις Επεξεργασίας Γάλακτος, Συνεταιρισμούς, Δίκτυα, Δημόσιους Οργανισμούς, (ΕΦΕΤ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», Γ.Χ.Κ., ΕΟΤ), ΠΑΣΕΓΕΣ, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Επιμελητήρια, Πανεπιστήμια, Εμπορικούς αντιπροσώπους εστιατορίων και ξενοδοχείων, Επιχειρήσεις Super Market, καταναλωτικές οργανώσεις και κάθε είδους άλλο φορέα (Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων, Ομοσπονδία Τυροπαραγωγών Παραδοσιακών Προϊόντων Ελλάδας, κ.α.) με μοναδικό σκοπό το τιμώμενο προϊόν.
 • Τέλος με ενέργειες που στόχο έχουν την στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και ανάδειξης της ζωικής παραγωγής σε ένα σημαντικό παράγοντα της αγροτικής μας ανάπτυξης,
 • Επίσης τις 3 μέρες των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις με σκοπό και την ψυχαγωγία και ενημέρωση των καταναλωτών όπως γευσιγνωστικές βραδιές με παραδοσιακά προϊόντα, επίδειξη τυροκόμησης από παραδοσιακό τυροκομείο κ.α.
 • Ενημέρωση των μαθητών των σχολείων (σημαντικό κομμάτι του καταναλωτικού κοινού) μέσω ειδικών προγραμμάτων που θα δημιουργηθούν και θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση.


Η Γιορτή Φέτας με τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει θα βοηθήσει επίσης:

 • Την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που ασχολούνται με το προϊόν «Φέτα».
 • Την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής Ελασσόνας (φυσικές ομορφιές, πολιτιστική κληρονομιά, ανθρώπινοι πόροι). Ας μην ξεχνάμε ότι εδώ βρίσκεται και το μνημείο Παγκοσμίου Φυσικού Κάλλους, ο Όλυμπος, το Βουνό των Θεών.
 • Την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της υπαίθρου, κατά τρόπο που να εξασφαλίζεται η οικονομική αυτοδυναμία της, η προστασία του περιβάλλοντος και η διάσωση και διαφύλαξη των στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς.
 • Την αναχαίτιση της εσωτερικής μετανάστευσης, μέσω της διασφάλισης της ποιότητας ζωής και του εισοδήματος των κατοίκων, με την επανένταξη των ορεινών περιοχών στο εθνικό παραγωγικό σύστημα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η περιθωριοποίησή τους.
 • Την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών περιοχών, μέσω της διαφοροποίησης της οικονομικής βάσης, της παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αγροτικών περιοχών και την προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής στον Ευρωπαϊκό χώρο.


Τα οφέλη της διοργάνωσης θα είναι αμέσως φανερά, αφού οι παραγωγοί θα διαθέσουν τα προϊόντας τους άμεσα στους επισκέπτες, οι γυναικείοι σύλλογοι που θα παρασκευάσουν παραδοσιακά τοπικά εδέσματα θα έχουν την δυνατότητα να βρουν αγοραστές για το μέλλον για όλα τα προϊόντα που θα παράγουν και τέλος θα γίνει πιο οργανωμένα η προβολή και η αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των τοπικών προϊόντων.

Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή σας ενημερώνουμε ότι παρά τις όποιες δυσκολίες, οι 5 πρώτες γιορτές (www.giortifetas.gr), σημείωσαν τεράστια επιτυχία, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας την «Φέτα» και προσελκύοντας ταυτόχρονα χιλιάδες επισκέπτες στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου.


- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Open day Λαμίας στις 25 Απριλίου – Γνώρισε τις σχολές της Δ.ΥΠ.Α.

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση open day της Δ.ΥΠ.Α - ΕΠΑ.Σ και του ΙΕΚ Λαμίας που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του...
- Διαφήμιση -
Σκάρλας • Moto Service

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -