0
Δημοσιεύτηκε 7 Δεκ 2012, 07:48   /   ΑΓΡΟΤΙΚΑ
 
 

Τι δήλωσε ο Υπουργός για τη φορολογία των αγροτεμαχίων

Συνέντευξη Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Tσαυτάρη, στο Ρ/Φ ΣΚΑΙ 100,3 και το δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε.

“Καταρχήν είπαμε ότι η γη είναι μια εισροή στην παραγωγική διαδικασία, είναι συντελεστής παραγωγής και καλά είναι να μην φορολογείται ή να μην φορολογείται με τέτοιο τρόπο. Όμως ακόμη και αν το κάνετε, προσοχή μην χρησιμοποιήσετε την αντικειμενική αξία της γης ως βάση για την φορολόγηση.

Γιατί σε αυτή την περίπτωση ένας που έχει 5 στρέμματα σιτάρι στο Κιλκίς θα φορολογηθεί πραγματικά για το σιτάρι του δηλαδή για το τι πρόσοδο του δίνει αυτό το πράγμα γιατί αυτή είναι η αγροτική του αξία, ένας όμως που έχει τα ίδια 5 στρέμματα στον Μαραθώνα ή κάπου στην Θεσσαλονίκη, δηλαδή δίπλα στο αστικό κέντρο, αυτό το χωράφι πήρε υπεραξία αστική. Αν λοιπόν πας να πεις με την αντικειμενική αξία που είναι ενσωματωμένη αυτή η υπεραξία, η υπεραξία αυτή όμως δεν οφείλεται στο στάρι που παράγει αυτό το χωράφι.

Για αυτό και είπα «φορολογείστε την πραγματική αξία της γης και όχι την υπεραξία που δεν πηγάζει από την γη και την αγροτική παραγωγή». Νομίζω ότι και τα δύο είναι σωστά και το κατάλαβαν”

πηγή agrocapital.gr


Niki Giannoulidou