0
Δημοσιεύτηκε 25 Οκτ 2012, 08:23   /   ΑΓΡΟΤΙΚΑ
 
 

«Ζεστό» χρήμα στους αγρότες από σήμερα

«Ζεστό» χρήμα στους αγρότες από σήμερα, οπότε και μπορούν να προχωρήσουν στην εκταμίευση των επιδοτήσεων που δικαιούνται.

Ωστόσο, για μια ολιγάριθμη μερίδα αγροτών οι ενισχύσεις έχουν «μπλοκαριστεί», καθώς οι έλεγχοι έδειξαν ότι είχαν κάνει χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο έκτακτης συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοινώθηκε ότι εχθές πιστώθηκε στους λογαριασμούς 670.000 αγροτών, η προκαταβολή του 50% των επιδοτήσεων που δικαιούνται. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ και η εκταμίευση του θα είναι δυνατή από σήμερα.
«Αναλογιζόμενοι τη δύσκολη συγκυρία, αντιλαμβάνεστε τη σπουδαιότητα να δώσουμε τώρα χρήματα αυτού του ύψους», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά, που η ενίσχυση δίνεται τόσο γρήγορα. Το υπόλοιπο 50% των επιδοτήσεων θα καταβληθεί μετά τις 15 Δεκεμβρίου.
Για σημαντική ένεση ρευστότητα έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, τονίζοντας ως στόχος είναι στο μέλλον οι πληρωμές να γίνονται στην ώρα τους. Να μην αποτελούν είδηση αλλά να είναι ο κανόνας. «Όταν η πολιτεία αξιώνει από τους πολίτες της να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, οφείλει να είναι από την πλευρά της αξιόπιστη στις δεσμεύσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι για πρώτη «μπλοκάρονται» επιδοτήσεις επειδή αγρότες έκαναν αποδεδειγμένα χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων. Πρόκειται για 8 με 10 περιπτώσεις ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται. Πρόθεση του υπουργείου είναι να δώσει ένα σαφές μήνυμα στους αγρότες πως είναι αποφασισμένο να πατάξει το κύκλωμα εμπορίας παράνομων φυτοφαρμάκων και να διαφυλάξει την υγεία των καταναλωτών.
Επίσης, ειδική αναφορά έγινε στην ψηφιακή υποδομή που «χτίζεται» στον ΟΠΕΚΕΠΕ που θα δίνει την δυνατότητα αποτελεσματικότερων ελέγχων και διασταυρώσεων. Όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης ότι «στόχος είναι να ελεγχθεί και το τελευταίο ευρώ που μπαίνει σε αυτόν τον τόπο». 

Προανήγγειλε δε, πως σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα που αφορούν στην χρηματοδότηση νέων αγροτών.
newsit.gr


Niki Giannoulidou