0
Δημοσιεύτηκε 15 Νοέ 2012, 06:50   /   ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 
 

Τα ακριβή λόγια του Υπουργού Παιδείας

Διαβάστε τι είπε  επακριβώς ο Υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στην ομιλία του στη Βουλή για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:
” Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
μιλήσαμε στις προγραμματικές δηλώσεις για την αξιολόγηση, δομών, διαδικασιών και ανθρώπινου δυναμικού, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Μιας διαδικασίας που κάθε κοινωνία που έχει στοιχειώδη συλλογικό αυτοσεβασμό, πρέπει να την επιζητά αντί να την αποφεύγει.
Πρωτίστως στον κρίσιμο τομέα της Παιδείας, που διαμορφώνει χαρακτήρες, συνειδήσεις, ήθος, δηλαδή την ιστορική συνέχεια κάθε έθνους.
Γι αυτό το λόγο, προχωράμε στην αξιολόγηση μετά από πολλά χρόνια και καταθέτουμε στο τέλος του Νοέμβρη το Προεδρικό Διάταγμα της αξιολόγησης.
Οι σημερινές διαδικασίες στο Εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι γραφειοκρατικές, αδιαφανείς και στρεβλές και υποκρύπτουν συντεχνιακές λογικές και βολεμένους.
Έχουμε 156.000 εκπαιδευτικούς και 14.900 σχολικές μονάδες και χρειαζόμαστε κάθε χρόνο, άλλους 20.000 αναπληρωτές και ακόμα συναντάμε κενά.
Γιατί; Γιατί αλλού έχουμε υπεράριθμους και αλλού ελλείψεις;
Γιατί στην μιαν άκρη της Ελλάδας δάσκαλοι και καθηγητές δουλεύουν με υπερωριακή απασχόληση, ενώ κάποιοι κρύβονται και κάποιοι υποαπασχολούνται. Ένα σύστημα τοποθέτησης εκπαιδευτικών χωρίς αρχή και τέλος. Όλο αυτό το σύστημα χρειάζεται εξορθολογισμό.
Χρειάζεται όλοι οι εκπαιδευτικοί να γυρίσουν από τα γραφεία στις τάξεις τους, με τους μαθητές τους.
Αυτό λοιπόν το σύστημα δεν πρέπει να αξιολογηθεί;
Δεν πρέπει να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις που έχουμε εντοπίσει;
Και ερωτώ, συνάδελφοι θα υπερασπιστούμε όλοι την κοινωνική δικαιοσύνη ή θα υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις που θα ταχθούν υπέρ της διαιώνισης των στρεβλώσεων και των αγκυλώσεων;
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν εκπαιδευτικοί που γηράσκουν αεί διδασκόμενοι, έχουν μεράκι, επιμορφώνονται, κάνουν μεταπτυχιακά, παρακολουθούν τις εξελίξεις.
Είναι αυτοί οι φωτισμένοι δάσκαλοι, που όλοι συναντήσαμε και σημάδεψαν την πορεία μας, και υπάρχουν και άλλοι, οι λιγότεροι, που μένουν στάσιμοι, ικανοποιημένοι από τις μηχανιστικές αυτοματοποιημένες διαδικασίες εξέλιξης.
Θα τους βάλουμε όλους στην ίδια μοίρα;
Γιατί φοβόμαστε να επιβραβεύσουμε τους ικανούς ως κοινωνία; Είναι αυτό δίκαιο ή άδικο;
Πέραν από την αξιολόγηση, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, θα καταθέσουμε στο τέλος του χρόνου, το Νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση του Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου.
Στοχεύουμε στη μορφωτική αυτοτέλεια του Λυκείου, στο γνωσιακό επαναπροσδιορισμό του, στην αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής.
Στα δομικά χαρακτηριστικά του Λυκείου θα δίνεται έμφαση στην ανθρωπιστική παιδεία, θα προωθείται η σταδιακή εμβάθυνση στα γνωστικά αντικείμενα και όχι η κάθετη εξειδίκευση και θα καθιερώνεται η ταύτιση της διδακτέας με την εξεταστέα ύλη.
πηγή: http://goo.gl/FDqX4


Niki Giannoulidou